Familj

Joel Petersson: ”Röken låg tjock som på ett slagfält”

Familj Artikeln publicerades
Sedan den 1 juli i år råder det rökförbud på bland annat restaurangernas och kaféernas uteserveringar.
Foto: Magnus Andersson/TT
Sedan den 1 juli i år råder det rökförbud på bland annat restaurangernas och kaféernas uteserveringar.

”… en grumlig soppa av ovanlig täthet, där man ’knappt kunde se varandra på fyra stegs avstånd’ …”.

Så skildrar historikern och författaren Peter Englund omständigheterna och förutsättningarna vid slaget vid Lützen 1632 i sin bok Ofredsår. Men det hade också kunnat vara en träffande beskrivning av hur det såg ut på krogar och uteställen i Sverige innan rökförbud på krogen infördes 2005.

Att gå ut förr, innan rökförbudet infördes, var som att kliva in i smoggen och tjockan i London i början av 1900-talet. Inte för att undertecknad var med då, men man har ju läst skildringar som har tecknat en tydlig bild – eller snarare en otydlig bild – av hur det såg ut då.

Före 2005 års rökförbud låg röken tjock som på ett slagfält på landets restauranger, pubar och nattklubbar. Dagen efter en kväll på krogen luktade kläderna närmast som om man hade gnuggat sig med innehållet i en askkopp.

Den tiden är nu förbi och det behöver inte längre vara en suddig upplevelse att gå på krogen.

För ungefär en och en halv månad sedan, den 1 juli, infördes ett utökat rökförbud, vilket innebär att det numera inte är tillåtet att röka på allmänna platser utomhus, som exempelvis tågperronger, sportarenor och uteserveringar. Det rökförbudet har inte riktigt satt sig än och det lär dröja ett tag till innan det har slagit igenom fullt ut.

”Dagen efter en kväll på krogen luktade kläderna närmast som om man hade gnuggat sig med innehållet i en askkopp.”

Under sommaren har vi på insändarsidor och på nyhetsplats kunnat läsa hur upprörda rökare ondgjort sig över att de inte längre kan och får puffa som de har gjort förut. Förändringar kan vara jobbiga, särskilt om man upplever att de inskränker på en frihet som man tidigare tycker sig ha haft.

Det nya rökförbudet har också inneburit vissa komplikationer som gör lagen svår att upprätthålla i praktiken.

Förra helgen var jag på besök i Stockholm, bland annat i de restaurangtäta områden på Södermalm där det till och med är trängre mellan uteserveringarna än mellan de skäggprydda hipsters i egenstickade sotarmössor av ekologisk och närproducerad ull som utgör en stor del av klientelet.

Att lämna en uteservering för att röka och gå några meter därifrån är inte så enkelt om det då innebär att man hamnar på eller utanför en annan uteservering. Men det är inte heller särskilt lyckat att bara gå tvärs över gatan och ställa sig att röka och fimpa precis utanför gården till en förskola…

Ge det bara lite tid så kommer det snart vara lika naturligt att inte tända ciggen vid cafébordet och busshållplatsen som inne på restaurangen eller på dansgolvet. Det kommer att gå i en rykande fart.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.