Familj

Joel Petersson: ”Sommarplågorna är redan här!”

Familj Artikeln publicerades
Sommaren betyder inte bara behaglig värme och soldis.
Foto:Johan Nilsson
Sommaren betyder inte bara behaglig värme och soldis.

Den senaste veckan har sommaren tjuvstartat på allvar och temperaturen här på de södra breddgraderna har legat på höga och stadiga nivåer. Även om man längtar efter sommaren är inte allt glass och mjuka sandstränder. Den här tiden på året har även sin skuggiga baksida.

När vi befinner oss på tröskeln mellan maj och juni är det tydligt att minnet i allra högsta grad är selektivt. Vi vill se den annalkande årstiden i ett varmt soldis och förtränger det som är mindre kul. Det vill vi inte prata om och låtsas som om att det inte existerar. Men sommarplågorna är redan här utan att vi har klart för oss hur de ska tacklas.

Och då åsyftas inte bara de själsdödande musikalster som vi tvångsmatas med ända fram till höstens ankomst och som klibbar sig fast i minnet likt ett glas hallonsaft på ett utebord i mitten av juli. Nej det är i sammanhanget mycket enklare att hantera. Radion går ju i alla fall att stänga av eller skruva ned ljudet på.

Värre är det då med den årliga anstormning som vi inte kan värja oss mot. I flock invaderar de stan och skriker och skränar. De tar över våra uteserveringar och glufsar girigt i sig av glasstrutar och annat som bjuds. De skitar ned och sprider sopor och skräp omkring sig. Och deras ungar springer förvirrat omkring och tjuter.

Oj då vad han tar i tänker nog någon nu. Vad har han egentligen emot turisterna?

Ingenting alls! Det är inte dem jag syftar på utan fåglarna – företrädesvis måsarna och duvorna – som härjar fritt denna tid på året.

Men sommarens baksida rymmer mer än dessa bevingade semesterförstörare.

Jobbar man på en nyhetsredaktion kan man inte undgå alla larm från räddningstjänsten om gräsbränder. Trots eldningsförbud flammar de upp likt en nacke som man har ignorerat att smörja in med solskyddsfaktor 30. Ofta är det någon som urskuldar sig med "Lite svedjebruk hör ju bara till här på torpet, men det var tråkigt att grannens lusthus strök med" eller "Jag tänkte bara grilla en halv spädgris över öppen eld i åtta timmar. Vem kunde tro att det skulle sprida sig?".

Den här försommaren är het som den är utan att var och varannan självutnämnd trädgårdsmästare eller grillguru med hybris ska ägna sig åt den brända jordens taktik. Låt oss istället ge räddningstjänsten lite välförtjänt semester.