Familj

Joel Petersson: ”Trenden som är hetast just nu”

Familj Artikeln publicerades
Det finns ett brinnande intresse för kryddstark mat och ute i stugorna odlas det chili som aldrig förr.
Foto:Fredrik Sandberg
Det finns ett brinnande intresse för kryddstark mat och ute i stugorna odlas det chili som aldrig förr.

Frågan är om mat någon gång har varit hetare i Sverige än vad det är i dag. Inte nog med att intresset för matlagning är gigantiskt och att tv-kockarna nästan har filmstjärnestatus. Det räcker inte längre med grovmald svartpeppar och vitlökspulver för att hålla jämna steg när det kapprustas på kryddhyllan.

Det finns ett brinnande intresse för kryddstark mat och ute i stugorna odlas det chili som aldrig förr. Det pratas habanero, jalapeño, ancho chili och chipotle i fikarummen, på släktträffarna, på krogen och i slutna chattrum på nätet.

Uppfattningen tycks vara att ju starkare något är desto bättre är det. Det finns till och med en särskild gradskala för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av ämnet capsaicin – scoville, eller scoville heat units som det också kallas.

En oskyldig paprika ligger på noll scoville, en peperoni på 100-500, vanlig tabascosås på 2 500-5 000, cayennepeppar på betydligt mer hårresande 30 000-50 000 scoville och piripiri kvalar in på hela 50 000-175 000 scoville. Det är dock ingenting mot världens starkaste chilifrukt...

Den starkaste chilin är sedan 2012 California Reaper, som uppmätts i medeltal till ofattbara 1,5 till 2 miljoner scoville heat units! En kollegas pojkvän, som inte bangar för lite hetta i maten, skulle göra egen chilisås på de här små dynamitpaketen. När han gick loss med stavmixern slutade det med att köket fick utrymmas.

Rykten säger att det ska finnas en chili som är ännu värre än Skördaren från Kalifornien. Vi människor har alltid gillat berättelser och skrönor om monster.

Själv kan jag uppskatta mat med lite sting, men det får inte gå till överdrift. Jag tillhör inte dem som ser det som ett självändamål att sitta och svettas vid matbordet och kippa efter andan. Men även jag har fallit för att ta till det tunga artilleriet ibland.

Efter att ha kryddat den hemmagjorda, inlagda rödlöken med strimlad habanero gjorde jag misstaget att slarva lite med handtvätten. Det fick jag surt erfara när jag lite senare skulle klia mig i ögonvrån. Med tårarna rinnande fick jag en flash back till lumpens tårgastest. Allt annat än ett ljuvt minne.

Roligare att tänka tillbaka på är då istället när brorsan och jag backpackade i Sydostasien. På en gata i Bangkok fick vi några varningens ord från en matförsäljare när vi spanade in hennes utbud av kryddstark mat: ”Det bränner kanske inte så mycket i dag, men det kommer att kännas i morgon...”. Vi valde att gå vidare och äta något betydligt mer lättsmält.