Familj

Jörgen Klinthage: Inget är självklart i färgernas värld

Familj Artikeln publicerades

Kan man bli kär i en färg? Självklart! Kan du leva med en annan människa som hatar din älsklingsfärg? Inte en chans.

Utan att vi är medvetna om det så styr färgerna vår vardag mer än vad vi kan tro. Vi stannar automatiskt vid en röd gubbe. Den gulsvartrandiga getingen får oss att känna oss på vår vakt. En blå himmel betyder frihet.

Färgen vi väljer avslöjar hur vi känner, tycker och tänker. Och kanske inte minst – hur vi vill bli uppfattade. Färg är identitet.

Själv är jag en periodare. Just nu är jag absorberad av en värld i limegrönt. Jag har alltid varit svag för ljusblått och rostbrunt. Vaniljgult och orange får mig att rysa av obehag.

Färg betyder förstås olika för olika människor. Grått kan vara ett tecken på skönhet för någon, medan samma färg symboliserar tråkighet med stort T för en annan.

I Sverige gifter vi oss i vitt och går på begravning i svart. Blått förknippas med frihet, trygghet och lugn. Socialismens och kärlekens färg är röd, medan miljörörelsens är grön.

Vi blir gröna av avund, svart i ögonen av ilska och svävar på rosa moln av lycka. Medvetet eller omedvetet tänker och talar vi i färger.

Under årtusenden har förmågan att rätt kunna bedöma en färg varit avgörande för en människas förmåga att överleva.

Mörka moln berättade exempelvis om annalkande oväder för sjöfararna. Och genom att studera färger gick det att avgöra vilka växter och frukter som var oätliga eller ätliga.

Färgerna och känslorna hänger nära samman. Blått står till exempel för svalka, oändlighet, idealism och lugn.

Sett i ett globalt perspektiv är blått hela jordens favoritfärg. Gult står för lycka, värme eller sol. Kanske är det ingen tillfällighet att svenska flaggan består av just färgerna blått och gult. Men gult kan också förknippas med falskhet. Så det så. Inget är självklart i färgernas värld.

Vilken färg tycker vi bäst om i Sverige?

På den frågan svarar forskarna enhälligt blått. Den symboliserar frihet och uppfattas som fräsch och klassisk.

Och den värsta färgen?

Här är alla undersökningar överens: svenskarna tycker allra sämst om grisskärt.