Familj

Karin Ferneborg: Konsten att knäcka koden

–Nähä? Jag skriver in lösenordet ilsket igen. Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

”Ditt lösenord stämmer inte överens med användarnamnet”.

-För i hel…? Jag skriver in lösenordet igen. Denna gång med stor bokstav. ”Ditt lösenord stämmer inte överens med användarnamnet”. Jag försökte lägga till siffror. Fel. Fel. Fel. Går igenom alla lösenord jag kan i huvudet. Allt är fel.

Efter ett års föräldraledighet kom jag i måndags tillbaka till jobbet. Att komma ihåg lösenorden trodde jag inte skulle bli den största chocken efter 13 månader av bebisgos, blöjbyten och amningshjärna.

Vi måste prata om det här med lösenord. Finns det något system för att människor ska kunna minnas dem? Hur beter sig folk? Vi har koder för bankkort, bankid, Facebook, mejlen, användaren på datorn, till hemmet, till stugan och så vidare. Och de blir bara fler och fler.

De vanligaste lösenorden sägs vara ”123456”, ”12345678” och ”qwerty”, men vill man vara hyfsat säker på att ingen tar över ens konton måste man krångla till lösenorden. För den nyfikne är ”qwerty” den första kombinationen av bokstäver i rad på tangentbordet.

Häromveckan skedde en liknande situation då jag höll på att spärra mitt bankkort i affären.

– Fel kod? Jag kliar mig i huvudet. Min son springer runt mina fötter och jag försöker att fokusera. Testar igen. Jag börjar svettas och hör hur kunderna suckar och stönar. Jag tänker siffror. Försöker klura ut vilken fyrsiffrig kombination jag har. Jag ger upp. Av en fyrsiffrig kod finns det 10 000 möjliga kombinationer och jag har alltså 0,0001 procent chans att gissa rätt. Jag slänger en blick åt barnet som nu krupit in under kassabandet. Jag betalar med kontanter.

Det finns tre typer av människor. Den första typen är den som kommer ihåg alla lösenord i huvudet. Sedan finns det de personer som aldrig minns koderna och ofta använder funktionen ”glömt lösenord”. Den tredje kategorin är den tekniskt begåvade som använder en lösenordshanterare, vilket är en krypterad fil, som hjälper dig att fylla i alla olika lösenord. Jag tillhör kategorin ”glömt lösenord”. Den senaste månaden har jag efter en snabb koll i mejlboxen bytt lösenord till Facebook sju gånger. SJU gånger. Skulle någon sätta en pistol mot mitt huvud hade jag ändå inte kommit ihåg mitt nuvarande.

När jag kämpat mig igenom kod för jobbmejlen, och diverse program pustar jag ut. Äntligen kan jag börja. Men vad hade jag för lösenord egentligen?