Familj

Karin Ferneborg: ”Små grodor i baksätet”

Familj Artikeln publicerades
Mora Träsks låtar går hem bland den Fernborgska familjens yngre medlemmar.
Foto: Maja Suslin / TT
Mora Träsks låtar går hem bland den Fernborgska familjens yngre medlemmar.

– Små grodorna, mamma! Små grodorna! ropar Olof från baksätet.

Jag lider av tanken på att lyssna på låten igen.

– Men nån annan kan vi väl lyssna på? försöker jag bedjande.

Det är tvärstopp. Inga argument i världen kan få den tvåårige pojken att ändra sig.

– Små grooodorna! svarar Olof bestämt tillbaka.

Jag ser i backspegel hur Olof mimar ”kou-ack-ack-ack”.

– Igen, igen, igen! tjatar han.

Jag inser mig snabbt besegrad och sätter igång spår nummer sju från skivan ”Mora träsk hits”. Hiphop-version av den klassiska barnvisan ”Små grodorna” spelas åter igen från högtalarna och Olof lutar sig nöjt tillbaka.

”Jag tror jag har hört "Små grodorna" i alla fall 3 000 gånger. Det inledande riffet liksom gnager i mig när låten drar igång.”

Jag tröttnar lätt på låtar och är en riktig radiolyssnare. Variationen på musik i kombination med samtal underhåller mig betydligt mer än en skiva. Detta trots att skivan kan vara med min favoritartist. När jag väljer att lyssna på en skiva, eller Spotify för den delen, i bilen blir jag en usel bilförare. Mitt fokus läggs på att byta låt direkt. Gärna innan den andra spelat klart.

Jag tror jag har hört "Små grodorna" i alla fall 3 000 gånger. Det inledande riffet liksom gnager i mig när låten drar igång.

Sedan vi fick barn har de tagit över stereon i bilen. Häromveckan hade vi dock barnvakt och åkte på söndagsmiddag vid havet. På vägen hem i bilen nynnade vi båda till musiken som strömmade ur högtalarna. Jag njöt av barnledighet, den goda middagen och stämningen i bilen. Det tills jag insåg vad vi nynnade till: Mora träsk, spår sju, ”Små grodorna ”– hiphop-edition.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.