Familj

Karin Ferneborg: ”Vad ska vi fira i dag?”

Familj Artikeln publicerades
Kalendrarna och almanackorna är fullklottrade av olika temadagar.
Foto: Christine Olsson/TT
Kalendrarna och almanackorna är fullklottrade av olika temadagar.

Är det värt att fira alla temadagar? I Sverige finns det just nu oändligt många sådana och fler lär det bli.

Vi har precis passerat Sveriges nationaldag, vad som förut enbart var Svenska flaggans dag. Hur ska nationaldagen firas egentligen? Ska vi bjuda in till dans kring någon form av stång eller träd och göra en rejäl buffé med lax, sill och färskpotatis.

En temadag benämns som en inofficiell helgdag där något mer eller mindre viktigt firas. I januari firas kramens dag, i februari vargens dag och i juni falukorvens dag. Bara för att nämna några.

”Så hur ska nu Sveriges nationaldag firas? Ska vi göra som alla andra högtider med en buffé med sill, ägg och potatis.”

På min födelsedag, den 18 januari, är det internationella Nalle Puh-dagen. Dagen firas till minne av mannen bakom Nalle Puh – A. A Milne. Hade jag fötts två dagar senare hade jag delat dag med lösenordsbytardagen. Det hade nog passat mig bättre eftersom jag har väldigt svårt att komma ihåg de där sabla lösenorden.

Det är faktiskt vem som helst som kan utropa en ny temadag. Det är almanacksförlagen själva som avgör vilka temadagar som ska hamna i kalendern. Oftast brukar förlagen gå efter hur stort allmänintresset är.

Därför kan jag tycka att Flourtantens dag kanske borde sållas bort ur kalendern. Alla soffpotatisars dag däremot borde firas mer. Kanske att den dagen skulle bli röd istället?

Så hur ska nu Sveriges nationaldag firas? Ska vi göra som alla andra högtider med en buffé med sill, ägg och potatis.

Det kanske inte är en slump att Sveriges nationaldag delar temadag med både färskpotatisen och sillen?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.