Familj

Karin Ferneborg: ”Vem överlever katastrofen?”

Familj Artikeln publicerades
Foto: Noah Berger

Vad behöver vi ha hemma för att överleva en katastrof? Konserver, ficklampor och batterier?

Men sedan då? Räcker det verkligen?

Enligt rapporten Samhällsbarometern är det endast en av tio svenskar som skulle klara sig en månad vid en katastrof. Är jag en av dem? Njae, jag tror tyvärr inte det. För ett par år sedan intervjuade jag överlevnadsexperten Herman Geijer.

Sedan dess har tanken på en kris etsat sig fast i mitt huvud. Jag får lätt ångest när Hesa Fredrik drar igång. När är det på riktigt? Kan nästa gång vara då Hesa Fredrik varnar för verkliga faror? Och vad tusan gör vi då? Springer till skogs? Gömmer oss i ett skyddsrum någonstans eller tar bilen till närmaste grannland? Herman Geijer pratade om vilka reella hot som faktiskt kunde drabba lilla landet lagom.

Extrema bränder och översvämningar blev hans svar. Han pratade också om antibiotikaresistens som ett kommande hot mot vår överlevnad.

”Vad gör vi om krisen kommer? När elektriciteten slås ut och konserverna tar slut? Jag vet tyvärr inte alls vad vi ska göra.”

Det här med att överleva olika former av katastrofer och extrema situationer är på tapeten. Nu lanseras bland annat SVT-programmet Nedsläckt land som går ut på att ett antal deltagare, ovetandes, ska klara sig utan elektricitet.

Tittarna får sedan följa deltagarna i deras nya vardag utan elektricitet. Vad behöver vi egentligen elektricitet till och vad ska vi äta när spis, mikro och ugn inte längre fungerar?

Vad gör vi om krisen kommer? När elektriciteten slås ut och konserverna tar slut? Jag vet tyvärr inte alls vad vi ska göra. Däremot vet jag att jag i alla fall ett rätt i min pluslista för överlevnad. Blekinge är, enligt Samhällsbarometern, näst bäst som län förberett på en eventuell kris i Sverige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.