Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jörgen Klinthage: Jörgen Klinthage: ”Konsten att prata med en högtalare - och få svar”

Hade man för ett tiotal år sedan stått och pratat rakt ut i förhoppning att få ett svar på de mest kniviga frågorna så hade alla skakat på huvudet. Det låter som science fiction. Men nu är vi där.
Jörgen KlinthageSkicka e-post
BLEKINGE • Publicerad 21 januari 2019
Jörgen Klinthage
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: /TT

Det är onekligen en liten märklig känsla att komma hem och styra lamporna med rösten och ge robotdammsugaren nya förhållningsorder för att sedan dimpa ner i soffan i vardagsrummet och be och få favoritlistan på Spotify spelad.

Det var under hösten som de smarta, röststyrda högtalarna gjorde entré i Sverige. Färsk statistik från undersökningsföretaget Nielsen visar att röststyrda högtalare nu hittat in i vart fjärde amerikanskt hushåll.

Annons

Det ska erkännas att jag var skeptisk till en början, men på mindre än ett dygn var jag fast. Köpte en och placerade den i sovrummet. Dagen efter var jag i affären och inhandlade en till.

Med en smart högtalare kan du tända lampor, sköta uppspelningen av musik, film och tv-serier med ett enda röstkommando. Men det stannar inte där.

Den intelligenta hjälpreda kan också läsa upp nyheter, hålla koll på inköpslistor, schemalägga din dag, informera om vädret och göra regelrätta sökningar på Google. Allt är förvisso en sanning med modifikation eftersom du måste säga "Hej Google" eller "Okej Google" för att väcka Assistent och starta inspelning av kommandon.

Till det yttre ser de ut som vilka trådlösa högtalare som helst.

Att ställa en högtalare som lyssnar på allt som sägs i hemmet känns inte bekvämt för alla. Den lätt snappa upp röstkommandon som inte alls tillhör huvudpersonen. Att tänka på sin integritet är ju inte fel och vill man inte leva med att röstkommandona spelas in och lagras så kan man ju alltid se sig efter ”dum” högtalare.

Teknik i all ära, men samtidigt kan fundera var vi är på väg. Finns det plats för människorna längre. Vad gör vi när bilarna är förarlösa och när robotarna allt mer tar över arbetsmarknaden. Över hälften av de svenska jobben riskerar att bli digitalt ersatta de närmaste 15 åren.

Den stora frågan är inte om det går att stoppa utvecklingen, utan hur vi förhåller oss till den.

Annons
Annons
Annons
Annons