Familj

Konsten att ställa sig i fel kö

Familj Artikeln publicerades
Ett vanligt fel är att räkna personerna i kön. Nej, istället ska man se vad de har i kundvagnen och vilka personerna är.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ett vanligt fel är att räkna personerna i kön. Nej, istället ska man se vad de har i kundvagnen och vilka personerna är.

Att ställa sig i rätt kö i affären är inte bara en konst, utan också fyllt med tvivel - i varje fall när man valt fel.

Finns det då knep som alltid leder till rätt "kö"? Kanske. Om man kan välja så ska man alltid välja kön till vänster. Detta beror på att majoriteten av befolkningen är högerhänta och därmed omedvetet väljer saker till höger.

Ett vanligt fel är att räkna personerna i kön. Nej, istället ska man se vad de har i kundvagnen och vilka personerna är. Förlåt, men pensionärer tar nästan alltid några minuter på sig. Men inget är hugget i sten. Det finns faktiskt äldre människor som är snabba som blixten. Det finns givetvis en massa annat som också spelar in som exempelvis betalningssätt, kuponger och cigaretter.

Det är en konst att läsa av en situation och se de rätta signalerna när en kö ska öppnas och vara på plats först långt innan kassörskan är på stället. Det jobbigaste med att köa är ta beslutet att byta kassakö och sedan upptäcka att man hamnat i en betydligt långsammare kö.

Den amerikanske matematikprofessorn Dan Meyer har presenterat en rad betraktelser kring hur man med enkla knep lär sig köa rätt. Enligt logiken är risken stor att du per automatik väljer fel.

Om tre kassor är öppna har du 33 procent chans att välja den snabbaste och 66 procent chans att välja någon av de långsammare. Utgångsläget kunde vara gynnsammare. Han hävdar att det oftast är mycket bättre att välja den kö där det står färre människor snarare än att välja den kö där folk har färre varor.

Matematik är trots allt matematik. Ibland får sannolikheten en törn. Kanske är det allra enklaste sättet att slippa köa att handla på rätt tid. Inte välja köa under lunchtid, efter jobbet och på lördagar. Men oavsett hur smart man än är så hjälper det inte alltid. Det som först ser ut som rätt kö kan på några minuter bli fel. Men som sagt det som man förlorar på karuseller vinner man på gungorna - eller var det kanske tvärtom?