Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kyligare värld utan Kofi Annan

Kofi Annan representerade äkthet, rättspatos och diplomati. Egenskaper som känns avlägsna på den storpolitiska scenen i dag, skriver chefredaktör Anders Nilsson.
Publicerad 20 augusti 2018
Kofi Annan var en av samtidens stora diplomater.
Kofi Annan var en av samtidens stora diplomater.Foto: Martialk Trezzini

I helgen kom beskedet om att Kofi Annan avlidit i en ålder av 80 år. Världen känns med ens lite kyligare. Han hade en elegans och klokskap som man önskar hade funnits hos fler diplomater och beslutsfattare inom världspolitiken.

Kofi Annan föddes i Ghana 1938 och började arbeta för FN på tidigt 60-tal efter att ha utbildat sig i både USA och Schweiz. Han hade flera olika befattningar inom FN innan han blev generalsekreterare 1997. Förslaget kom från USA. Han lät sig dock inte styras, utan kallade USAs invasion i Irak för ”olaglig”.

Annons

År 2001 mottog han och FN Nobels fredspris för arbetet med att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.

Jan Eliasson, som var Kofi Annans vän och kollega, säger i en intervju i Svenska Dagbladet att han var på samma nivå som Nelson Mandela och att han som ledare för FN kan jämföras med Dag Hammarskjöld.

– Hans serena lugn genomströmmade alltid rummet och jag har aldrig hört honom höja rösten, säger Jan Eliasson till SvD.

Hans mildhet och lugnande inverkan på omgivningen märktes både i större och mindre sammanhang. Han och hustrun Nane Annan var sommarboende på Gyön utanför Bräkne-Hoby. Här spenderade familjen många somrar. Karlshamnaren Leif Olsson, med stuga på fiskeläget, hade förmånen att träffa honom vid flera tillfällen i samband med att han skrev böcker om Gyön och Garnanäs.

– Han ingav alltid vänlighet och respekt. Även om han inte var den som sa mest i rummet hamnade han i centrum. Det fanns en aura runt honom, säger Leif Olsson.

– Kofi Annan och hans familj höll en låg profil. Det var inga vräkiga bilar eller stora båtar. Och när de byggde ut stugan var det med en toalett och dusch. Det vari inget skrytbygge, tillägger han.

Det var Kofi Annan som föreslog att det skulle göras en fotoutställning om Gyön. Han var mycket intresserad av fiskelägets historia. Utställningen blev verklighet i samband med Bräknetrampen i år.

– Det är några år sedan han kom med förslaget. Det slog mig i helgen att idén faktiskt kom ifrån honom. Tråkigt att han inte fick se den. Han var inte här på besök i somras, säger Leif Olsson.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons