Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Maria Steen: Maria Steen: ”Det är dags för en smaklig måltid igen”

Det har inte blivit någon riktig ordning med mathållningen i sommar. Det har känts som om det borde ha legat en Piggelin på tallriken varenda dag under tre månader.
Maria Steen
Publicerad 18 augusti 2018
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Audun Braastad

Det var redan i början av maj som man fick börja släppa taget om långkoken. Men vad gjorde det. Det skulle snart börja regna och då kunde fläskläggen få vara med på banan igen.

Men värmen höll liksom i sig och det var bara till att gå över till enklare husmankost. Äta bör man.

Annons

Fast efter ytterligare några veckor började man ifrågasätta om det verkligen var nödvändigt.

Det var väl någon gång framåt midsommar som det började dyka upp halvfabrikat i kylen. Det kändes som om det var dags att uppskatta Livsmedelsarbetareförbundets medlemmars idoga arbete. Man var farligt nära att bli som en familjemedlem hos Dafgårds. Nej, riktigt så tokigt blev det inte.

”Men, jag menar, ärligt talat. Vem hade lust att ställa sig vid öppen eld i +32 med solen brännande i nacken.”

Fast det påminner för övrigt om en gång i Tyskland någonstans, när vi köpte lite skinka, bröd och tomater för att ha på rummet. Brödet var inte gott. Det berodde på att det var semi-bakat, och borde ha gräddats färdigt. Jag kan än i dag känna den omisskännliga smaken av jäst och weissbier.

Juni gick och juli kom och nu blev det lystna blickar mot färdigmaten i delikatessdisken. Varför uppfinna hjulet en gång till, när det finns färdiga piroger, smörrebröd och räkbakelser?

Och det dröjde inte länge förrän det blev totalt grillningsförbud. Men, jag menar, ärligt talat. Vem hade lust att ställa sig vid öppen eld i +32 med solen brännande i nacken.

Man hade inte behövt tända grillen över huvud taget. Det hade räckt med att lägga karréerna på plåttaket. Torrmarinerade, för att slippa grillolja i blomvattnet efter nästa regn.

Jag köpte nämligen en ny liten regntunna för någon månad sedan. Den blickar upp mot stupröret och ser ut att undra ”Varför?” Skratta inte.

Men nu börjar det rätta till sig. Det börjar bli gott att äta igen. Det kommer i och för sig inte att bli ärtsoppa i kväll. Men man kanske ska ta och se efter om grillen har rostat ihop? Eller om det möjligen ligger nåt i frysen som inte gick åt i juli. Man blir ju lite lat i köket.

Även om det inte är stek-hett. Där fick jag till det.

Annons
Annons
Annons
Annons