Familj

Maria Steen: ”Det som blir över kan bli det allra godaste”

Familj Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var inte alls så länge sedan som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap talade om vad man ska hemma, i händelse av krig eller ofärd.

Jag tror att många hushåll efter jul skulle kunna klara sig ett bra tag på resterna efter julbordet.

Rester efter middagen heter på min dialekt ”åslappe”. En av de bästa rubriker jag har sett var när fabriken las ner hemma och arbetarna bjöds på middag på Folkets Park. Rubriken i tidningen dagen efter var ”Åslappefesten”.

Icke förty detta, som vår prosten Pilkvist sa, man ska inte förakta resterna. Hur gott är inte uppstekt?! Särskilt potatis. Plus allt annat med ett stekt ägg. (Nu blev jag hungrig igen. Ursäkta ett tag…)

Tillbaka igen. Mätt och belåten. Men ett par dagar tidigare var det matdags på tåg. Ner i från den vackra snön som bara vräkte ner, med en äggmacka i bagaget.

”Helt utan fleromättat blev det ju inte. Man kan ju alltid börja gå stavgång om det kniper.”

Man kan ju alltid äta nåt på centralen i Stockholm i väntan på nästa tåg. Men nu var det någon strax före Sundsvall som hade fastnat i snön mellan bommarna, så tåget stod stilla i 30 minuter och maten i Stockholm frös inne.

Är det ett problem? Man tänker sig hur man ser ut i spegeln och konstaterar att det trots allt finns lite att ta av.

Det är väl detta som styr på nästa tåg där man kan man köpa något ätbart. Det var inte gott, men man tänker på Simba i Lejonkungen när han åt larver av något slag: ”Slemmigt men mättande.”

Här gäller det bara att stoppa i sig. Lite som när man tågluffar. Man äter, för man vet inte när det gives nästa gång. Man äter det som finns. Det fanns den här gången lite chips också så helt utan fleromättat blev det ju inte. Man kan ju alltid börja gå stavgång om det kniper.

Nu drar det mot nyår igen. Och jag hör redan hur det knallar raketer i luften. Nyårsnatt, minnen bra och inte fullt så bra, förväntan inför nya året. Allt som man skulle ha gjort på det gamla - glöm det. Det finns så vansinnigt många nya föresatser att rada upp. Som man kan skita i nästa nyår.

Ta en vecka i taget, det kan vara lagom. Och gör gourmet av åslappe.

Gott Nytt År på oss alla!