Familj

Maria Steen: "En del väntar inte tills natten faller på"

Familj Artikeln publicerades
Vissa har lättare att somna på flyget och tåget än andra.
Foto:Bertil Ericson
Vissa har lättare att somna på flyget och tåget än andra.

En gång sov jag så hårt på ett flygplan att jag missade landningen i Ronneby och fick snöpligt hoppa av i Kalmar. Men det var då det. Numera måste jag ha ett lakan och en kudde för att somna.

Jag kan lite avundas alla som kan sova precis var som helst och när som helst. Alla de som sover på tåg, till exempel. Där finns ju en massa dötid att inte vilja vara med om där.

Det kan bli lite jobbigt ombord ibland för såna som jag. Särskilt om personen i grannsätet plötsligt blir medvetslös och tappar kontrollen över var hans/hennes betalda plats i vagnen börjar och slutar.

Jag hade en sådan bredvid mig en gång, och det var nära många gånger att jag fick honom i knät. Hade jag känt vederbörande hade det kanske inte gjort så mycket, men det här exemplaret var helt okänt för mig.

Han var väl då i den ålder jag befinner mig i nu, med den ålderns kroppstyngd och den ålderns täppta luftvägar. Han snarkade med öppen mun.

Jag räddades bara av att han väckte sig själv med jämna mellanrum med en högljudd skriksnarkning.

Plötsligt stängde han munnen och det hördes inte ett knyst. Nu dör han, tänkte jag. Han kväver sig själv! Nej, nu rörde han på sig och fällde en kommentar om hur bra det var när man var ute och reste och allt bara flöt på.

Han hade inte märkt att vi stått stilla i 32 minuter på grund av en nedriven kontaktledning.

Snövit var ju en annan, mer känd, sovare. I bröderna Grimms version fick hon en förgiftad äppelbit i halsen och tuppade av och vaknade inte förrän bärarna snubblade med hennes kista och äppelbiten lossnade, och hon blev pigg igen.

I Disneys version vaknade hon av prinsens kyss. Men det mest rationella hade väl varit att han gjort Heimlich-manövern på henne. Ett och annat revben hade troligen gått av, men hellre det, som prinsen skulle ha sagt om tag fick göra min egen version.

Törnrosa tog ändå rekordet - hon sov i 100 år innan hon blev väckt. Hon hade nog missat Kalmar också.