Familj

Maria Steen: ”Man behöver nog måla om sig ibland trots allt”

Familj Artikeln publicerades
Foto:HENRIK MONTGOMERY

Ibland dimper det ner små gratisprover med smink i brevlådan. Gärna med någon gratistidning som nånstans förklarar vad man ska ha det till.

Men oftast ingen tillräckligt bra förklaring.

Jag är usel när det gäller smink. Lite osäker på varför, jag brukar skylla på att jag idrottade under den värsta utbildningsperioden. Då man skulle kolla allt som gick att förbättra ansiktet med.

Mina tjejkompisar testade läppstift medan jag körde intervallträning i uppförsbacke med en äldre och tyngre medspelare på ryggen. Men vad gjorde man inte för att få spela med damlaget. Det var stort. Att ryggen är lite knackig så här 45 år senare är smällar man får ta.

Men det blev inte någon fart på sminkande. Det blir lite mascara då och då, när man ser sig i spegeln och tänker att det nog hjälper, om man inte vill skrämma små barn eller göra ett hålögt intryck på jobbet. Eller om man vill känna sig fin, typ större kalas eller bröllop.

På väg till ett bröllop för några år sedan slog det mig att jag nog inte hade någon mascara med mig.Katastrofläge? Nej, inte egentligen, men det läses så mycket in in de ansikten man möter.

Jag hade en kollega för länge sedan som hade järnkoll. Han läste in sinnesstämningar i makeup:en på sina kvinnliga arbetskamrater. En gång hade jag en kajalrand på underlocket, om man nu kan säga så om ansiktet där själva ögonlocket möter det som kommer nerifrån, från kindhållet så att säga, och han blev väldigt orolig. Tog min hand mellan sina och undrade hur jag mådde. Alldeles utmärkt, svarade jag. Jag hade bara varit på kalas i helgen och inte haft den där extra flaskan man skulle ha köpt för att få bort allt smink ordentligt.

På väg till tidigare nämnda bröllop blev det ett stopp i Borlänge och en rusch in till en affär som utbjöd kosmetika. Expediten frågade vad jag önskade, jag bad om en mascara och fick fyra följdfrågor som jag inte kunde svara på, men förklarade att jag skulle till ett bröllop och att jag troligen skulle gråta en del.

Servicen var perfekt - bra köp. Brudparet tågade ut ur Rättviks kyrka till tonerna av Gärdebylåten och jag slapp stå där med randiga kinder och Max Factor på överläppen.

Jag tror att jag har rollen kvar. Men jag tror inte att de kommer att gifta om sig.

CITATET: Mina tjejkompisar testade läppstift medan jag körde intervallträning i uppförsbacke med en äldre och tyngre medspelare på ryggen.