Familj

Maria Steen: ”Man kan behöva tid på sig ibland”

Familj Artikeln publicerades
Foto: CHRISTINE OLSSON

”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”.

Karin Boye kunde det här med tvekan. Och visst tvekar man väl ibland.

En stor tvekan för mig är när jag ska köpa citroner. Man tar upp en i handen och granskar den. Samtidigt, i ögonvrån, ser man en som kanske är bättre. Hur många gånger som helst.

Jag tycker att av alla inköp som ska göras i vardagen är citronköpet det värsta. Jag får alltid skärpa mig, så att inte en väktare tvingas lyfta ut mig efter stängningstid.

Det är lite samma, nu när vi ändå är inne på frukt&grönt, med avokado. Fast denna tvekan verkar inte vara någon personligt egenhet för min egen del, utan en mer universell tvekan framför disken med avokadosar i butiken.

”Man kollade statusen på skinkorna, och sedan var det i princip bara att rycka en bralla och gå till kassan.”

Utan att kanske närma sig Karin Boyes poetiska genialitet, så konstaterar en medspelare i teatergruppen Klungan i en tung scen, mycket dramatiskt framförd: ”Jag har gett upp hoppet, om att någonsin finna en mogen avokado” Och så gick han ut.

Applåderna ville inte tystna. Intet öga var torrt. Typ.

Det är inte lätt att köpa byxor heller. Small, medium, large. I vissa fall kan man få välja benlängd, och om linningen ska sitta i den midja som är på flykt eller om den ska hänga på höften. Just den verkar ju inte ge upp så lätt.

Det kunde vara lite enklare för länge sedan, om det nu är någon som minns ”Alla stjärtars byxa”? Lite förenklat gick det till så att man kollade statusen på skinkorna, och sedan var det i princip bara att rycka en bralla och gå till kassan utan att passera Gå. Det vill säga provhytten.

Det var tider det.

I en legendariskt sketch har Gösta Ekman ångestfyllt svårt att välja mellan Aftonbladet och Expressen. Där har jag alltid haft det lite lättare, men det fanns en tid när jag bojkottade min kvällstidning. Det var en löpsedel som ropade ut sitt budskap över stan. Man undrade vad är det som hänt, vad är det som hänt?!

En närmare granskning gav vid handen att den stora nyheten var att Lasse Holmqvist hade gått ner 43 kilo. En folkkär programledare som bantat.

Pinsamt. Vad tror de om oss läsare?! Det tog ett tag innan jag förlät.

Men det skulle aldrig hända med den tidning du läser just nu. Lovar.

Lite symboliskt eftersom morgontidningarna inte har löpsedlar sedan några år. Men ändå.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.