Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Maria Steen: Maria Steen: ”Vad är det nu man ska våga äta”

Det gäller att inte bli matstressad. Det har alltid funnits rekommendationer om vad man ska stoppa i sig eller inte. Men nu är det värre än värst. Eller så blir det ännu värre.
Maria Steen
Publicerad 23 februari 2019
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marlene Berggren
sockerfritt
glutenfritt
Marlene Berggren sockerfritt glutenfrittFoto: Nilla Olsson

Mitt tidigaste panikminne av skadlig mat var när larmet gick om cyklamat i slutet av 60-talet. Ett cancerframkallande sötningsmedel som inte längre anses så cancerframkallande om man inte vräker i sig. Det är ok att ta en liten sukett i kaffet inom EU, om man vill ha något väldigt litet men oerhört sött i kaffet.

Socker var ju annars något som man tidigt visste inte var så bra. Åtminstone för tänderna. Hade vi varit snälla i småskolan fick vi gå till filmsalen och se ”Karius och Baktus”. En rysare om tandtroll som levde i familjer i våra tänder, och så kom det en tandborste och utrotade dem.

Annons

Det gav tankar som följde en i livet, åtminstone hem tills det var kvällsdags. På badrumshyllan stod ett timglas med texten: ”I två minuter rinner sand/borsta noga varje tand”.

Visserligen hade man ännu inte fått visdomständerna, men det var ändå ganska många gaddar att ägna sig åt. Hur skulle man hinna med två minuter på varje tand, innan det blev gryning?!

Karius och Baktus fick en att tömma halva tandkrämstuben tills nån vuxen förklarade att det handlade om två minuter per mun. Inte tand.

”Visserligen hade man ännu inte fått visdomständerna, men det var ändå ganska många gaddar att ägna sig åt.”

Frukt och grönt ska man stoppa i sig mängder av, fast man får se upp där också. Det ska vara klimatsmart odlat, gärna i grannbyn, men hur ska man hålla koll på allt? Det kanske är för mycket begärt att affären där man handlar ska ha olika hyllor: Ät det här. Ät inte det här. Eller: Köp det här. Köp inte det här.

Man försöker ju hänga med i säsongsvarorna, men vad gör man när man vill ha en citron eller en paprika mitt i vintern? Jo, man köper men varnas för att de alldeles säkert har fraktats runt jordklotet ett par gånger och dessutom är besprutade med något man inte kan uttala namnet på. Jag har funderat på om man kan köra dem i diskmaskinen för att få skalet rent. Men då får man väl klimatångest för att man körde diskmaskinen.

I morgon ska jag göra egen pasta. Undrar var mjölet kommer ifrån… Ketchupen kommer i alla fall från Fågelmara. Fråga mig inte var deras tomater kommer ifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons