Familj

Nu är snart dags för Ove igen...

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Den som inte känner en en Ove har en egen Ove i sig.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Den som inte känner en en Ove har en egen Ove i sig.

Med drygt två miljoner tittare var ”Solsidan” en av de mest populära humorserierna i svensk tv-historia. Och nu är filmen här och med den figuren Ove Sundberg.

Men vad är det som Solsidan så populär? Vad är det som lockade oss att varje söndag och följa två gifta par från vilken tomtelyckan försvunnit för länge sedan.

Hemligheten ligger kanske i att man helt enkelt vill se hur det går för rollfigurerna, även om man inte känner sympati med dem. Ska det bli skilsmässa innan säsongen är slut? Vem är rikast? Vem bor flottast? Vem drabbas denna gång av penningbekymmer, kärlekstrubbel och vänskapsrelationer som inte lever upp till förväntningarna. Lyckojakt, livspussel och hets är ledorden för Solsidan.

Jag älskar de suveräna replikskifterna och de dråpliga situationerna. Och trots att karaktärerna kan upplevas skruvade så känn de ändå trovärdiga.

Vem är då den mest sympatiska av karaktärerna? Bra fråga. Egentligen igen. Men måste jag välja så blir det nog den jordnära Anna, men självklart kan man känna en viss sympati för den neurotiske drömmaren Alex.

Och jag ska erkänna att jag kan inte få nog, men den som vinner i längden är Ove spelad av Henrik Dorsin.

Hans replik Tjenare mannen är som en dörröppnare till en avgrund av skratt. Nu är det inte alla som uppskattar denna rollfigur. Men den som inte känner en Ove har en egen Ove i sig. Kanske var det inte någon som blir förvånad om man påstår att den som slog alla sommarpratarna i år med hästlängd var just Henrik Dorsin. Trots att programmet var en repris som Sveriges radio slängt in på grund av ett återbud. Det säger nog allt.