Familj

"Så blir du lika vacker som Barcelona"

Familj Artikeln publicerades
Foto:Manu Fernandez

Den viktigaste förutsättningen för att ett ting ska anses vackert är att det fyller syftet för vilket det skapades. Lägg handen på materialet du arbetar med, slut ögonen och se framför dig funktionen det ska fylla. Låt sedan dess generella form skapas utifrån det.

Det är en av mina anteckningar från höstens besök på Gaudímuséet i Barcelona. Antoni Gaudí spelar en viktig roll i historien om hur den spanska kuststaden fick sin unika prägel, som arkitekten bakom de flesta byggnader vi nu associerar med den.

Inte sällan missbedömer vi behovet av funktion i vår kreativitet. Och då menar jag inte kreativitet i ordets mest flytande bemärkelse, utan som ett faktiskt värdeskapande begrepp. Kreativitet per definitionen att hitta nya lösningar på problem som behöver lösas.

Att sätta sig ner och skriva en text kan vara det svåraste som finns, om man inte först känner på materialet. Men om man lägger händerna på dess tänkta innehåll, funderar på funktionen den ska fylla och sedan låter ändamålet bestämma textens generella form - då blir det ofta naturligt att veta var man ska börja.

På samma sätt tror jag att även andra delar av livet fungerar. Om jag ska gå på en första dejt och tror att mitt utseende kommer lägga krokben för mig så har jag ett problem jag behöver lösa. Då bör jag, med Antoni Gaudís synsätt, se till vilken funktion jag vill att mitt utseende ska fylla. Vill jag framföra en värdering? Ett personlighetsdrag? Eller vill jag helt enkelt uppnå primal, visuell attraktion hos åskådaren?

Beroende på syftet mitt utseende ska fylla kan jag vidta lämpliga åtgärder för att öka mina chanser att sända ut rätt signaler. Ibland är lösningen lite concealer, ett starkt hårspray och en bra nattkräm. Ibland är den en tatuering, en mörk kavaj och en schysst bandtröja.

De två varianterna kan inte bedömas utifrån vad som är vackrast, bara som två nyanser av skönhet utifrån två olika syften. En uttrycksform som fyller funktionen för vilken den skapades är fulländad, per Gaudís definition. Allt som krävs är att det finns en tanke bakom valet.

Förresten, det här är min spalt från och med nu. Varje lördag kommer du kunna läsa mig precis här, om du vill. Oavsett så önskar jag dig en lördag som fyller precis den funktion du vill att en lördag ska fylla.

En lördag som är vacker.