Familj

Thomas Törnqvist: ”Grönt är skönt”

Familj Artikeln publicerades
Foto:Thomas Törnqvist

Tänk att en gurka i en låda kan få en att bli så fascinerad av moder jord.

I lördagens tidning fick ni läsare kliva in i författaren, journalisten och fotografen Niklas Kämpargårds fantastiska trädgård där han odlar de mest fantastiska, och goda, saker.

Rubriken var ”Fler borde våga börja odla” och trenden just nu är ju just ekologiskt och närproducerat – två ledord när det gäller vad vi helst ska stoppa i oss samtidigt som vi värnar och tar ansvar för vår miljö. Vi ska börja ifrågasätta vad som säljs och börja ställa krav, stod det också att läsa.

Jag har tagit steget över till den gröna sidan. Men när det gäller min egen trädgård kan jag väl inte skryta med Niklas utbud; som till exempel betor, chili, melon, ruccola eller tomater. Men väl gurkor, lite potäter och ljuvliga små morötter. Räcker för mig, en glad amatör mitt i den blekingska myllan.

Som liten växte jag upp i radhus med trädgård. Vi hade på sin höjd några sura vinbärsbuskar på tomten. När jag väl flyttade hemifrån blev jag ett äkta ”betongbarn”, så långt bort du kan tänka dig från jordiga fingrar. Först på senare år har jag blivit herre på täppan.

Som förälder har det blivit ett par pallkragar till odlingslådor ”mest för barnens skull”.

Men oj, jag blev precis som mina små grabbar – storögd, helt fängslad och imponerad av att ett litet frö kunde bli till något så häftigt som en... gurka. När blomman skrumpnade, och ut kom en taggig grön böj som sedan växte i rekordfart för att sedan hamna på vårt middagsbord.

Med mycket känsla glufsade vi i oss med välbehag, det här var helt klart något annat än det man plockar upp i grönsaksdisken!

Varje morgon, innan dagis- och skollämning, sprang vi ut tillsammans och tittade nyfiket. ”Visst har den växt några centimeter sedan i går?”

Mamman och pappan, nja... kanske mest pappan, blev som barn på julafton. Samma förväntan och otålighet stod vi och trampade för att snart få skörda.

Grönt är skönt, tänk att något så banalt en gurka kan väcka barnet i en. Halleluja Moder jord!