Familj

Thomas Törnqvist: ”Svåra konsten att lura sommarhjärnan”

Familj Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson

Jag kan inte säga att jag lyckas särskilt väl, men jag gör ett tappert försök.

Det mentala spelet har man ju talats om – kaxiga, uppbröstade fajters med ”trash talk” under bältet inför en boxningsmatch. Eller hårda tugget mellan båsen när en nervkittlande sjunde och avgörande SHL-final i ishockey ligger inom räckhåll.

För egen del strider jag mest med mig själv. Mot mitt egna huvud där målet är att lura de där lätt räknade hjärncellerna som guppar fram och tillbaka därinne. ”Öhhhh”,

”Vadå?”, ”Varför?”. Tyvärr verkar min sommarhjärna vara rätt enahanda programmerad. Mer om det senare.

Saken är den: jag lever för sommaren! Gessles ”Juni, juli, augusti” ni vet...usch, hur kom jag på den textraden, jag som inte ens gillar karln.

Sverige är egentligen alldeles för bistert och kärvt för min smak. ”Årstiderna då?” lyder den vanligaste invändningen.

Men – jag biter ihop, som den nordbo jag är. Borrar ner huvudet, tar smällen och köttar mig igenom övriga nio månader på året när det drar kallt runt benen. När det sedan är dags att cabba av så blir semestern lite som den där veckolånga chartertrippen till Mallis – sju dagar som går sådär otäckt fort.

Dagarna bara rasslar iväg. Dag tre-fyra och redan där börjar skallen räkna ner.

Likadant är det med semesterveckorna, denna sommar fyra till antalet. Samma sak varje år, kan det kallas ett hjärnspöke eller är det bara en smärre defekt?

Redan måndag vecka tre börjar jag kika på glaset, visst fanken ser det halvtomt ut…?

När det är dags att dra på sig blåstället och ställa sig på golvet i nyhetsfabriken igen – ja då är sommaren definitivt över. Lika bra att börja bocka av dagarna fram till jul.

Drivis, vinterdäck på, totalt mörker och nio långa månader kvar till nästa gång – det spelar ingen roll att almanackan visar en bit in i augusti.

Om jag bara kunde lura min sommarhjärna till något annat – finns den kursen som studiecirkel på ABF? I så fall, skriv upp mig, jag har lite tid över, sisådär en 270 dagar.