Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sveriges sex senaste mästerskapspremiärer

Det svenska herrlandslaget i fotboll brukar klara åtminstone en poäng i öppningsmatchen i stora mästerskap. VM-inledningen 2018 mot Sydkorea var inget undantag. Så här har det gått i de sex senaste mästerskapspremiärerna i EM och VM. VM 2018 Sverige-Sydkorea 1-0 (0-0)(TT)
Publicerad 18 juni 2018

VM 2018

Sverige-Sydkorea 1-0 (0-0)

Annons

Trots en förstahalvlek där Marcus Berg hade ett par högoktaniga lägen var det mållöst i halvtid på Nizjnij Novgorod-stadion. I den andra halvleken fick Sverige till slut utdelning i VM-premiären mot Sydkorea - men det krävdes en straffspark som tilldömdes efter videogranskning. Kim Min-Woo gjorde omkull Viktor Claesson, och efter att ha konsulterat de assisterande videodomarna blåste Joel Aguilar för straffspark. Lagkapten Andreas Granqvist var säker, och ordnade Sveriges första premiärseger i VM sedan 1958.

EM 2016

Irland-Sverige 1-1 (0-0)

Sverige räddades av ett självmål i EM-premiären på Stade de France i Paris. Irland tog ledningen genom Wes Hoolahan i den 48:e minuten, kvitteringen kom i den 71:a minuten sedan Ciaran Clark nickat bollen i eget nät efter ett inlägg av Zlatan Ibrahimovic. Sverige noterades för noll egna avslut mot det irländska målet.

EM 2012

Ukraina-Sverige 2-1 (0-0)

Sverige ställdes mot hemmanationen Ukraina på Olympiastadion i Kiev. Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen i den 52:a matchminuten, men hemmalaget vände genom två mål av lagets storstjärna Andrij Sjevtjenko.

EM 2008

Grekland-Sverige 0-2 (0-0)

Sverige fick en drömstart på mästerskapet, men lyckades ändå inte ta sig vidare från gruppspelet. Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen på Stadion Wals-Siezenheim i Salzburg i den 67:e minuten efter fint samarbete med Henrik Larsson. Petter Hansson fastställde slutresultatet fem minuter senare.

Annons

VM 2006

Trinidad/Tobago-Sverige 0-0

Sverige fick spel med en man mer i stort sett hela den andra halvleken sedan backen John Avery blivit utvisad i den 46:e minuten, men lyckades inte göra mål. Trinidad/Tobago fick sin ordinarie målvakt skadad på uppvärmningen, men ersättaren Shaka Hislop storspelade och blev ett spöke för de svenska spelarna på VM-arenan i Dortmund.

EM 2004

Sverige-Bulgarien 5-0 (1-0)

Det svenska landslaget fick en drömstart på mästerskapet när Bulgarien kördes över på Estádio José Alvalade i Lissabon. Fredrik Ljungberg gjorde första halvlekens enda mål innan det lossnade rejält för det svenska landslaget i den andra halvleken. Henrik Larsson gjorde 2-0 och 3-0 inom loppet av en minut, Zlatan Ibrahimovic gjorde 4-0 på straff i den 78:e minuten och Marcus Allbäck fastställde slutresultatet på tilläggstid.