Insändare Sydöstran

Den sorgliga skepnaden Breivik

Insändare Sydöstran Artikeln publicerades

Cervantes vände sig i romanen Don Quijote i satirens form mot de orimliga riddarromanerna. Bokens första del kom ut 1604 och den andra 1615.
Romanen belyser skillnaderna mellan ideal och verklighet genom huvudpersonen som är riddaren av den sorgliga skepnaden.

Dagens orimliga riddarromantik såg vi i den sorgliga skepnaden av Anders Behring Breivik, som i Oslo och på Utøja dödade 77 människor. En gärning som efter händelserna i Oslo omedelbart tillskrevs islamska terrorister.
Ett journalistiskt drömsenario i politisk tappning som avskrevs efter bara ett par timmar eller så snart verkligheten uppenbarade sig i form av en kristen korsriddare med vanföreställningar.

Breiviks försvarsadvokat framträder i TV och uttalar att min klient är insane, alltså sinnessjuk. Rättspsykiatern Sten Levander säger att Breivik har ett vanföreställningssyndrom. Och vid paranoia fungerar man normalt utanför området för vanföreställningarna.
Efter undersökning av två norska psykiatrer står det klart att Breivik sedan många år lider av paranoid schizofreni. En diagnos som är invändningsfri utifrån en skolmedicinsk definition av sjukdomens symtom.

När jag var elev på en folkhögskola i mitten på 1960-talet hade vi en liten lärobok i psykiatri, skriven av den engelske psykiatern E B Strauss.
Det heter i boken att schizofreni är den vanligaste och mest fruktansvärda sjukdomsform som drabbar mänskligheten.
Men nu får vi höra i radion att några norska psykologer har uttalat sig och förnekar att Breivik lider av schizofreni. Så i de psykologernas ögon är det inte alls fruktansvärt att 77 människor dödats av den schizofrene Breivik.

Psykologerna säger också att Breivik inte är sjuk. Men de kan inte ha några kunskaper om vad paranoid schizofreni innebär. I en amerikansk psykiatrisk handbok från 1974 heter det att den paranoida vanföreställningen kan vara väldigt välorganiserad.
Utifrån kunskaper hämtade från skolmedicinska läroböcker har Breivik bevisat hur farlig obehandlad schizofreni kan vara.
Att han kunde döda 77 människor visar på samhällets bristande kunskaper och oförmåga att ta hand om människor med den vanligaste och mest fruktansvärda sjukdomsform som drabbar mänskligheten!
Pär Eliasson
Mentalskötare 1965-95, fil kand 1974