Insändare Sydöstran

Oslo och Tripoli – Om avskyns relativitet

Insändare Sydöstran Artikeln publicerades

Mindre än ett och ett halvt dygn efter att Oslo skakats av Anders Behring Breiviks bomb exploderade bomber i centrum av Tripoli. Fällda av norska piloter.
TT meddelade 20 april att norska stridspiloter i kriget i Libyen släppt tolv procent av bomberna och bombat mest i förhållande till landets storlek. 14 juli rapporterade Junge Welt att den Natoledda alliansen dittills dödat 1108 civila och skadat 4537.

Libyens statsåklagare sammanfattar i en gärningsbeskrivning mot militäralliansens chef Anders Fogh Rasmussen: Krigsförbrytelse. Försök att döda revolutionsledaren Gadaffi. Avsiktlig aggression mot oskyldiga civila. Försök att störta den libyska regeringen för att ersätta den med en av väst avhängig regim för att få kontroll över landets rikedomar.

Att det rör sig om bombterror bekräftas av Magnus Eriksson på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Han beskriver i Svenska Dagbladet hur Nato slår mot den civila infrastrukturen för att göra livet outhärdligt för civilbefolkningen och tvinga den att överge sin regering: Nu börjar det bli riktigt hett i Tripoli och det ökar de sanitära problemen. Utan el fungerar inte luftkonditioneringen och det kan bli problem med hälsovård och också med mat. Om civilbefolkningen blir desperat kan motståndet mot Gadaffi öka ytterligare.

Tage Danielsson rimmade i samband med upprördheten efter terrorattentatet mot Västtysklands ambassad i Stockholm 1975: Med tanke på all terror som är laglig är avskyns relativitet beklaglig.

Terror utförd av stater förses oftast med en förklädnad av laglighet. Men även det rättsliga underlaget för den stadgevidriga FN-resolutionen om flygförbudszon över Libyen har vittrat bort.
Den väststödda så kallade oppositionen uppträdde redan från början beväpnad och inga verifierbara fakta, som kontinuerlig rysk satellitövervakning, styrker att den libyska regeringen använt flygvapnet mot civilbefolkningen.

Nato har dock redan beställt ett krigsförbrytaråtal mot Gadaffi av Internationella Brottsmålsdomstolen, ICC, en institution som Gadaffi träffande benämner en imperialistisk kängurudomstol och som inte ska förväxlas med det ansedda FN-organet Internationella domstolen i Haag.
ICC-åtalet är en metod att inför historien skyla övergreppet mot Libyen precis som västmakterna sökt göra beträffande 1990-talets Jugoslavienkrig.

I skrivande stund (28 juli) fortsätter Natos terror under öronbedövande tystnad i media och från det som kallar sig vänster i de nordiska länderna.
För vänstern i Afrika, Asien och Latinamerika har det från början stått fullständigt klart att angreppet på Libyen är ett imperialistiskt övergrepp.

Alla stater i Afrika, Amr Moussa, tidigare ordförande i Arabförbundet och nästan hela världen kräver ett slut på terrorangreppen, med beklagansvärt undantag av några stater i norra Atlantområdet.

Medan opinionen protesterar mot tempelriddarens dubbelattack i Oslo så sover den ännu inför den kontinuerligt pågående terrorn i tempelriddarkrigen mot folken i Afghanistan och Libyen.

Än en gång Tage Danielsson: Man söver oss med falskt och fagert tal. Avsikten är med denna tankebråte att få den solidariska lojal som undersåten med sin översåte.


Ulf Bjerén
Karlskrona