Insändare Sydöstran

Vi har skyldighet att hjälpa

Insändare Sydöstran Artikeln publicerades

En person ramlar i vattnet. Du står en bit bort tillsammans med många andra. Du borde kanske ringa 112, men det är det säkert någon annan som gör?
Hursomhelst är det inte ditt ansvar, eller är det kanske det?

Vi tycker inte att det är okej att inte agera om någon annan är i fara.
Vi vill att det införs en så kallad civilkuragelag som skulle innebära att vi alla skulle vara skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd. Självklart skulle detta ske efter egen förmåga.
Kristdemokraterna har drivit på i frågan och fått med oss de andra partierna i regeringen på att utreda frågan. Utredningen presenterades i våras och har nu varit ute på remiss.

Utredaren presenterar ett förslag på hur en lagstiftning skulle kunna se ut även om utredaren landar i slutsatsen att en lagstiftning inte ska införas.
Vi anser att lagen behövs. Tyvärr påminns vi om det gång på gång när vi exempelvis läser om hur människor i utsatta situationer har passerats av flera personer utan att någon har agerat.
En lag kan självklart inte ersätta moralen eller den känsla av ansvar som borde vara självklar. Men lagen kan stödja moralen.

Många talar om att de vill ha ett samhälle där fler bryr sig om sina medmänniskor och tar ansvar.
Den medmänskligheten sköts inte främst av staten utan av dig och mig. Självklart ska vi ha den bästa tänkbara vården, brottsbekämpningen och räddningstjänsten.
Men vi var och en kan inte avsäga sig vårt ansvar. Vi måste larma när ett brott begås. Vi måste säga ifrån när något utsätts för kränkningar.

Det ska inte vara okej att vara likgiltig när en medmänniska befinner sig i nöd. Därför behöver vi en lag.
I flera andra europeiska länder som Norge, Tyskland, Schweiz och Finland finns det däremot. Det är alltså inget konstigt alls för många av våra grannar.

Det handlar inte om du ska behöva avbryta våldsamma slagsmål och riskera ditt eget liv.
En civilkuragelag skulle innebära att vi alla – tillsammans – är skyldiga att hjälpa en medmänniska i nöd. Att exempelvis ringa till ambulansen är något som många klarar av.
?
För några år sedan gjorde opinionsinstitutet Synovate Temo en undersökning om allmänhetens attityder till civilkurage och en civilkuragelag.
66 procent uppger då att de skulle känna sig tryggare med en civilkuragelag. Det spelar roll vilka lagar vi har. Det är en självklarhet att vi människor har ett ansvar för varandra.
Caroline Szyber
rättspolitisk talesperson (KD)
Inga Lill Siggelsten Blum
distriktsordförande (KD)