2018 finns anledning att varna för krigsrisk

Ulf Bjerén ,

Apropå det nya året: Framtiden är inte skriven i stjärnorna. Den formas av nu levande människor. Med det sagt måste också tilläggas att framtiden skapas utifrån redan givna förutsättningar som grundlagts av tidigare generationers arbete och tänkande.

Vid en konkret analys av de motsättningar och kriser som präglar dagens värld finns anledning att varna för ökande krigsfara. Korea, Ukraina och Syrien. Samtliga är gnistor som kan tända en världsbrand.

I South China Morning Post 20 december varnar professor Shi Yinhong vid kinesiska folkuniversitetet, tillika rådgivare till regeringen i Beijing, för att krigsrisken på den koreanska halvön är den största på årtionden. Det finns klara indikationer på att Trump förbereder att anfallskrig.

Trumps beslut att trappa upp kriget i Afghanistan ingår i samma strategi mot Kina. Det enorma eurasiska utvecklingsprojektet, Nya Sidenvägen, ska blockeras.

USA:s beslut att leverera dödliga vapen till Ukraina signalerar en upptrappning. Ryssland kan inte tolerera att Julia Timosjenkos våta dröm att etniskt rensa Donbass genomförs. Nato har ett femtiotal gånger larmat om rysk invasion utan minsta belägg, men en riktig invasion skulle vara ett verkligt guldägg för storkrigsivrarna.

Moldavien söker skaka av sig de globalistiska diktat som håller landet nere i misär och gå en oberoende och alliansfri väg. Det står i vägen för Natos krigsförberedande strategi att inringa Ryssland. Därför är det inget orealistiskt scenario att USA och EU iscensätter en statskupp enligt förebild från Kiev 2014, följt av rumänsk invasion.

I Syrien har de väststödda styrkorna inklusive IS och Al Qaida besegrats. Frustrationen över detta i väst är stor och har fått utlopp i den grymma förödelsen av Raqqa och i storsatsning på att ersätta Islamiska staten med ett nytt Israel i regionen, Kurdiska staten. Allt enligt klassisk imperialistisk söndra-för-att-härska-taktik.

En konferens hölls i Beijing för drygt en månad sedan som dryftade frågorna om världsfreden, ekonomisk utveckling och framtiden. 300 partier från 120 länder deltog. Den uppmärksammades inte i vår ankdamm.

I Chisinau arrangerades en konferens i mitten av december under ledning av Moldaviens president Igor Dodon om freden och alternativ till globalismen. Där talade Sveriges största nu levande författare, skriftställaren Jan Myrdal, som inbjuden gäst. Öronbedövande tystnad i svenska media.

Det finns alltså en internationell fredsrörelse. Vi har alla ett ansvar för världen vi lever i. Problemet hos oss är finansoligarkins/imperialismens grepp över allmänna medvetandet genom officiella media, tjänande akademiker och statsfinansierade partier. En kines förstår sannolikt mer av vad som händer i världen än en svensk.