Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alla arbetsplatser bör ha hjärtstartare

Varje år drabbas ca 10.000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, enligt Hjärt- och lungfondens forskning. I hälften av fallen påbörjas hjärt- och lungräddning (HLR) av ambulanspersonal.
Publicerad 5 februari 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hjärtstartare ökar överlevnaden markant vid hjärtstopp.
Hjärtstartare ökar överlevnaden markant vid hjärtstopp.

Trots att överlevnaden mer än fördubblats det senaste decenniet överlever endast 5 procent av 10.000 personer. Alla vet vi vid det här laget att snabba insatser med HLR och hjärtstartare kan öka överlevnaden vid hjärtstopp. Där insatser påbörjas inom en minut efter hjärtstoppet och hjärtstartare ansluts inom fem minuter, kan 50-70 procent överleva!

Därför anser jag att alla arbetsplatser borde ha en hjärtstartare! Jag arbetar på LKC i Lyckeby, som är en stor arbetsplats liksom många andra skolor i Karlskrona kommun. Varför vill inte kommunen och de styrande inte köpa hjärtstartare?

Annons

Hjärtstartare är en billig livförsäkring som dessutom är enkla att använda. Om alla anställda utbildas i HLR och med hjärtstartare känns det tryggt att veta att vi kan agera ifall någon skulle drabbas!

Det är viktigt att alla lär sig agera snabbt, agera rätt och ha tillgång till en hjärtstartare!

Jag vänder mig till alla högre chefer och beslutsfattare inom barnomsorg och skola! Varför har vi inga hjärtstartare?

Jane Weinmer

Fotnot. Till insändarskribentens förvåning (och glädje) hade hennes egen arbetsgivare införskaffat en hjärtstartare då hon kom till jobbet på morgonen.

Annons
Annons
Annons
Annons