Alla som tigger är inte offer för människohandel

Anders Stenberg ,
Foto:Björn Lindgren/TT

Under tisdagen genomfördes ett omfattande tillslag av polisen i mot organiserad människohandel i Kronobergs och Kalmar län. Polisen spanare och utredare har följt det kriminella nätverket som haft sin utgångspunkt i Växjö med omnejd.

Polisen har kartlagt det kriminella nätverket samt följt penningflödena som omsatts.

Misstankarna gäller att ett stort antal bulgariska medborgare som transporterats till Sverige och Växjö med omnejd för att tigga. Det kriminella nätverket har därefter tagit förtjänsten från tiggarna.

Uppgifterna är beklämmande och sorgliga! Nödhjälpens bestämda uppfattning är att de personer, som tidigare och nu tigger inom Ronneby kommun:

• inte är från Bulgarien. Möjligen finns något fordon registrerat i Bulgarien av ekonomiska skäl.

• inte är offer för människohandel.

• inte ingår i organiserat tiggeri.

Generaliserande och oseriösa uppgifter har ibland framförts av ett politiskt parti Ronneby och ledande företrädare för ett annat parti att tiggande personer, underförstått även de i Ronneby, är en del av kriminellt och organiserat tiggeri. Falska påståenden! Under flera år har Nödhjälpen tålmodigt avvisat dessa grundlösa påståenden om förhållande inom Ronneby kommun.

Nödhjälpen har täta kontakter med dessa EU-medborgare från Rumänien. I Ronneby har det funnits och finns för närvarande ett litet antal personer, delvis beroende av att tigga/ta emot penninggåvor. De vill helst av allt jobba och inte sitta och frysa utanför butiker för att kunna få mat på bordet. För de som har ett bord att sitta vid.

Behov: Gärna kortare eller längre arbete och ett bidrag i den framsträckta muggen. eller ett bidrag till Nödhjälpen.

Nodhjalpen.Ronneby@gmail.com

Bg 327 - 4297