Amnesty: ”Tiggeriförbud löser inga problem”

Insändare Artikeln publicerades
Det kan komma att införas tiggeriförbud i Sölvesborg och Bromölla. Det är i så fall ett tecken på en människosyn som inte delas av Amnesty.
Foto: BOSSE NILSSON
Det kan komma att införas tiggeriförbud i Sölvesborg och Bromölla. Det är i så fall ett tecken på en människosyn som inte delas av Amnesty.

Amnesty Grupp 146 i Sölvesborg/Bromölla skriver till dig som gruppledare i kommunfullmäktige för att vi är oroade över förslaget om ett lokalt tiggeriförbud i Sölvesborg och Bromölla.

Men också över att främlingsfientligheten, anti-ziganismen och intoleransen mot avvikande omfattas av så många svenskar.

Vi inser naturligtvis att tiggeri inte är en långsiktigt hållbar försörjningsmetod. Men hur menar man att en kriminalisering av tiggande bidrar till att utsatta människors tillvaro faktiskt förbättras? Och hur kan ett tiggeriförbud bidra till att lösa problem sprungna ur mångårig diskriminering, arbetslöshet, bedrövliga levnadsförhållanden och fattigdom i hemländerna? Vissa framsteg har gjorts i de aktuella länderna, men det krävs ett långsiktigt förändringsarbete, och under tiden måste dessa människor leva! Att missförhållandena i hemländerna kvarstår vittnar den icke sinande strömmen av EU-emigranter till vårt land om.

En majoritet av dem som ber om pengar på våra gator och utanför affärer är romer från Rumänien och Bulgarien. Det är ett faktum som gör ett tiggeriförbud än mer problematiskt. Ett förbud mot passiv pengainsamling verkar nämligen rikta in sig mot en särskild grupp människor, nämligen romer, som enligt Europadomstolen är en grupp vars rättigheter alla stater särskilt måste värna, mot bakgrund av den historiska diskriminering och de förföljelser som fortfarande drabbar dem. Sverige har dessutom fått kritik av två av FN:s expertkommittéer för att utesluta just de utsatta EU-medborgarna från grundläggande rättigheter som bostad, sjukvård och social trygghet.

Flera människorättsorganisationer som arbetar nära dem som är beroende av tiggeri för sin försörjning menar, att kriminalisering av tiggeri endast bidrar till att skjuta dessa människor längre från samhället. Det försvårar kontakten med samhällsinstitutioner och ökar risken att hamna i kriminalitet, droghandel och prostitution. Det har utredningar från både polisen och Amnesty International visat. I länder som har infört tiggeriförbud (Danmark, Frankrike och Storbritannien) har dessutom ett förbud visat sig vara tandlöst, kontra-produktivt och medför en ökad stigmatisering och marginalisering av redan utsatta grupper.

Faktum är att majoriteten av tiggarna är här frivilligt och inte har någon koppling till brottslighet. Där kriminalitet förekommer ska det såklart utredas, ansvariga ställas inför rätta och brottsoffer kompenseras, inte straffas! Jämför med ett annat problem, nämligen penningtvätt i vissa banker medför ju inte att vi förbjuder all bankverksamhet, eller med ett annat problem, prostitution och människohandel, där torskar, hallickar och andra profitörer straffas, inte de prostituerade.

Tiggeriförbud betraktas av internationella domstolar och människorättsorganisationer som en potentiell kränkning av yttrandefriheten. Att tigga är att offentligt visa på ett behov av hjälp. Varje inskränkning av en sådan grundläggande frihet måste föregås av noggranna avvägningar. Hur har ditt parti resonerat om tiggeriförbudets förhållande till yttrandefriheten och andra grundläggande rättigheter, t ex rätten att inte diskrimineras?

Att förbjuda tiggeri är att angripa symtomen, inte orsakerna. Det går inte att lagstifta bort fattigdom! Fattigdom bekämpas inte genom att bestraffa de fattiga utan genom social-ekonomiska reformer, utveckling och samarbete. Under tiden är tiggeri en livlina och den enda möjligheten till försörjning för en stor grupp av människor.

Vår grupp fruktar att vi får ett samhälle som stänger ute dem som behöver släppas in, om våra hemkommuner inför ett tiggeriförbud. Att inte hjälpa en medmänniska i nöd är moraliskt förkastligt och vittnar om en människosyn som vår grupp inte delar.

Vår grupp vill gärna veta vad ditt parti tycker om våra synpunkter, tack!

Amnesty Grupp 146

Sölvesborg-Bromölla

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.