Är ägget värt sitt pris?

Insändare Artikeln publicerades

Det närmar sig påsk och svenskarna äter massor av ägg. Men har du någon gång tänkt på hönan bakom ägget? Och vad händer egentligen med tupparna, de värper ju inga ägg?

I den svenska äggindustrin finns 8,3 miljoner hönor och varje dag kläcks 30 000 nya kycklingar. Hälften av dessa sorteras bort direkt, eftersom de råkade födas som tuppar. Som bekant lägger dessa inga ägg och är därför värdelösa för äggproducenterna.

I Sverige gasas de ihjäl när de är en dag gamla, en långdragen och plågsam process för kycklingarna.

Hönorna får leva till ca 1,5 års ålder. De har då lagt ett ägg om dagen i nästan hela sitt liv och deras kroppar är utslitna. Hönan har blivit en maskin som producerar cirkaa 15 gånger så många ägg som hon skulle gjort i naturen.

Och för varje höna som värper dina ägg har en tuppkyckling dödats. Oavsett vilka ägg du köper är tuppkycklingarna en restprodukt som inte har något värde. 15 000 individer varje dag. Bara i Sverige. Är äggen värda det här priset?

I dag finns det massor av goda och nyttiga alternativ till ägg. Har du smakat scrambled tofu? Pannkakor på växtmjölk utan ägg?

Det smakar minst lika bra och samvetet mår bra när ingen behöver plågas och dö för det vi väljer att lägga på vår tallrik. När vi kan leva gott utan att orsaka lidande hos andra levande och kännande individer, varför ska vi inte göra det?

Prova att välja bort äggen och fira en djurvänlig påsk!

Ami Niglöv

Hasan Qela

Djurens rätt, Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.