Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Är ägget värt sitt pris?

Det närmar sig påsk och svenskarna äter massor av ägg. Men har du någon gång tänkt på hönan bakom ägget? Och vad händer egentligen med tupparna, de värper ju inga ägg?
Publicerad 15 april 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I den svenska äggindustrin finns 8,3 miljoner hönor och varje dag kläcks 30 000 nya kycklingar. Hälften av dessa sorteras bort direkt, eftersom de råkade födas som tuppar. Som bekant lägger dessa inga ägg och är därför värdelösa för äggproducenterna.

I Sverige gasas de ihjäl när de är en dag gamla, en långdragen och plågsam process för kycklingarna.

Annons

Hönorna får leva till ca 1,5 års ålder. De har då lagt ett ägg om dagen i nästan hela sitt liv och deras kroppar är utslitna. Hönan har blivit en maskin som producerar cirkaa 15 gånger så många ägg som hon skulle gjort i naturen.

Och för varje höna som värper dina ägg har en tuppkyckling dödats. Oavsett vilka ägg du köper är tuppkycklingarna en restprodukt som inte har något värde. 15 000 individer varje dag. Bara i Sverige. Är äggen värda det här priset?

I dag finns det massor av goda och nyttiga alternativ till ägg. Har du smakat scrambled tofu? Pannkakor på växtmjölk utan ägg?

Det smakar minst lika bra och samvetet mår bra när ingen behöver plågas och dö för det vi väljer att lägga på vår tallrik. När vi kan leva gott utan att orsaka lidande hos andra levande och kännande individer, varför ska vi inte göra det?

Prova att välja bort äggen och fira en djurvänlig påsk!

Ami Niglöv

Hasan Qela

Djurens rätt, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons