Arktis brinner på grund av extremhetta

Insändare Artikeln publicerades
Ett hotat Arktis...
Foto: David Goldman
Ett hotat Arktis...

Det har rasat bränder i mark- och skogsområden på Grönland, i Sibirien och i Alaska den senaste tiden. Rökutvecklingen har varit så omfattande att den har gått att se från rymden. Bara utsläppen av bränderna i Arktis i juni är lika stora som hela Sveriges årliga utsläpp, enligt Världsmeteorologiska institutet (WMO).

De extrema bränderna är en konsekvens av att den arktiska regionen haft en mycket varm sommar. Den 4 juli var det 32 grader i Alaskas största stad Anchorage, tre grader varmare än det tidigare rekordet, och i Sibirien var medeltemperaturen i juni nästan 10 grader varmare än snittet mellan åren 1981–2010. Den upphettade luften torkar ut markerna.

I Ryssland sträcker sig bränderna över sex tidszoner och en yta stor som Belgien, skriver tidningen Le Monde.

Vem ska släcka bränderna i regioner där det knappt finns en brandkår?

Det kan vi bara göra tillsammans. Genom att sluta hetta upp vår jord. Sluta släppa ut växthusgaser.

När ska EU, Stefan Löfvens regering, region- och kommunpolitiker förstå att vi befinner oss i ett klimatnödläge och behöver en krisplan – som innebär en snabb och långtgående omställning inom alla politikområden och på alla politiska nivåer? Hur ska vi få dem att fatta de beslut som behövs för att vi ska säkra en stabil och hållbar planet till dagens barn och kommande generationer?

Låt oss förhindra att Den grönblåskimrande planeten blir Den brinnande planeten.

Pontus Björkman,

engagerad i Global Week For Future 20 – 27 september

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.