Besluten om folkhälsa verkställs inte

Insändare Artikeln publicerades
Christina Mattisson efterlyser besked om beslutade medel till folkhälsosatsningar.
Foto: Mattias Mattisson
Christina Mattisson efterlyser besked om beslutade medel till folkhälsosatsningar.

Trots att det finns en miljon kronor att fördela har varken idrottsföreningar, pensionärsorganisationer eller kulturföreningar kunnat starta några aktiviteter. Den styrande minoriteten i Region Blekinge, med Moderaterna i spetsen, vill inte ens ge besked om när beslutade folkhälsoaktiviteter kan komma igång.

God folkhälsa är ett ansvar för samhället i vid mening och samtliga samhällsaktörer bör inse sitt ansvar. Så skrev Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge i sin slutrapport. Blekingekommissionen var ett initiativ av den rödgröna majoriteten i Landstinget Blekinge och uppdraget var att föreslå insatser som kan minska hälsoklyftorna.

Blekingekommissionen rekommenderade bland annat en omfattande satsning på äldres hälsa, som ett sätt att också bryta den isolering många hamnar i. I valrörelsen lovade vi att göra en sådan satsning och avsatte också pengar i vårt budgetförslag.

Vi satsade en halv miljon kronor till ett folkhälsolyft vi kallar ”Äldres hälsa – hela livet”. Vi tycker det behövs fler möjligheter till fysisk aktivitet och gemenskap för våra äldre, vilket i sin tur skapar ökad livskvalitet. Och vi är övertygade om att samverkan mellan idrottsföreningar och pensionärsorganisationer bidrar till fler friska år i livet.

Lika mycket, en halv miljon kronor, satsades på ett folkhälsolyft med särskild inriktning på ”Jämlik hälsa – kultur”. Undersökningar visar att det finns ett samband mellan kultur och hälsa. Kultur är en friskvårdsfaktor och betyder mycket för välbefinnandet.

Det blev ett nej till våra förslag på fullmäktigemötet i november förra året. Men allianspartierna styr i minoritet, och när vi tog upp våra förslag igen i regionstyrelsen i februari blev det tvärtom. Den nya regionstyrelsen beslutade om en miljon kr till två folkhälsolyft.

Nu har det gått tre månader sedan beslutet fattades och det nya styret i Region Blekinge har ännu inte gjort någonting för att verkställa det. Inte heller på regionfullmäktige den 8 maj ville alliansledaren Alexander Wendt (M) ge svar på våra frågor om när folkhälsoinsatserna kommer igång.

Det är upprörande att regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt nonchalerar beslutet i regionstyrelsen. Det är stötande att det nya styret låter ideellt engagerade i länets idrotts-, kultur- och pensionärsorganisationer fortsätta vänta på att påbörja arbetet. Förlorarna är främst våra äldre.

Det är nödvändigt med en bred ansats i arbetet med folkhälsan och här måste Region Blekinge både kunna stödja och samspela. Men då krävs det också en regionledning som vill samverka, och visar det i handling. Inte en regionledning som obstruerar eller drar fattade beslut i långbänk.

Socialdemokraterna i Region Blekinge

Christina Mattisson

Gruppledare och regionråd

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.