Blekinge behöver en entreprenör i Bryssel

Insändare Artikeln publicerades
Jörgen Warborn, (trea från vänster) moderat toppkandidat i EU-valet i maj. Moderata partiledningen tycker det för många byråkrater och för lite entreprenörer i Bryssel. Foto: Janerik Henriksson/TT
Jörgen Warborn, (trea från vänster) moderat toppkandidat i EU-valet i maj. Moderata partiledningen tycker det för många byråkrater och för lite entreprenörer i Bryssel. Foto: Janerik Henriksson/TT

Blekinge betyder mycket för EU. Med Sveriges marinhuvudstad, stora exportindustrier, jord- och skogsbruket och en sjöfartsnäring som länkar samman Skandinavien med östra Europa. I Blekinge växer klassiska basnäringar som jordbruk och tillverkningsindustri sida vid sida med modern IT-industri och en allt större tjänstesektor.

Företagen betyder mycket för Blekinge. Utan dem, inga jobb och utan jobb ingen välfärd. I Blekinge har till exempel Roxtec international och deras anställda bidragit med skatteintäkter som räcker till 140 undersköterskor. Aura light har betalat för 532 grundskoleplatser och Contura steel har möjliggjort fler än 3 800 läkarbesök i primärvården.

Hur hänger dessa företag och Blekinges utveckling då ihop med EU? På ganska många sätt, faktiskt. EU innebär för svenska företag tillgång till 500 miljoner potentiella kunder. Det innebär nya exportmöjligheter, möjligheten att resa och arbeta över en hel kontinent och möjligheter för företag som Roxtec, Aura light och Contura steel att växa och skapa välstånd i Blekinge.

Världen behöver mer frihandel. Fler svenska företag kan då dra nytta av en öppen värld där flödet av varor, kapital och tjänster ökar och välståndet blir större. Vi moderater vill att Sverige ska vara den främsta rösten för frihandel, inom EU och i världen. EU:s inre marknad är grunden för ett ekonomiskt välmående Europa. Det var kring den inre marknaden som EU en gång bildades och att värna den är också unionens viktigaste uppgift.

Den inre marknaden ska möjliggöra för varor, tjänster, människor och kapital att röra sig fritt över landsgränserna, så att svenska företag kan sälja sina varor och tjänster över hela kontinenten. Att göra affärer mellan Karlskrona och Karlshamn ska vara lika lätt som mellan Ramdala och Rom. Ett av de största problemen inom EU-samarbetet idag är regelbördan för företagare.

Inom EU finns det alldeles för många som inte förstår företagare. Byråkrater och politiker i Bryssel utformar lagstiftning som hindrar och bromsar svenska företag. Från Bryssel kommer en strid ström av nya regler och svenska myndigheter är sällan sena med att tolka dem så nitiskt det bara går. Det gör att företagare i Sverige ofta behöver konkurrera med mycket sämre förutsättningar än sina europeiska konkurrenter.

En stor del av den ökade regelbördan har sitt ursprung i lagar som kommer från EU. Trots löften från EU om att minska antalet regler har ökningen fortsatt. Den utvecklingen måste brytas. Vi moderater kommer vara drivande för ett omfattande arbete med regelförenklingar i EU. Det är inte fler regleringar och höjda trösklar som Europa behöver för att utvecklas – tvärtom.

Det finns för många byråkrater, men alldeles för få entreprenörer i Bryssel. I EU-valet i maj har vi möjlighet att ändra på det. Vi moderater vill utveckla och förbättra EU-samarbetet. Med färre och lägre tullar, fler frihandelsavtal och mindre byråkrati och regelkrångel.

Och med en entreprenör i Bryssel som kommer kämpa varje dag för att hjälpa svenska företag mot en bättre framtid.

Jörgen Warborn (M),

EU-kandidat och entreprenör

Jeppe Johnsson,

förbundsordförande Moderaterna i Blekinge

Camilla Brunsberg (M),

1:e vice förbundsordförande

Carl-Göran Svensson (M),

2:e vice förbundsordförande

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.