Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekinge behöver visioner och mod

I riksmedia har den politiska rapporteringen efter höstens val framförallt handlat om regeringsbildningen. På kommunal och regional nivå är läget i många fall både mindre låst och mindre dramatiskt; vanan vid blocköverskridande samarbeten är större här än på nationell nivå.
Publicerad 21 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar i Blekinge bjuder in till seminarier om Blekinges framtid.
Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar i Blekinge bjuder in till seminarier om Blekinges framtid.Foto: Johan Hultgren

Eftersom vi vet att både samhället och ni som folkvalda står inför en rad utmaningar så vill vi passa på att skicka med vad vi bedömer vara viktiga utgångspunkter för en bra utveckling för Blekinge. Dessa utgångspunkter utgår dels från forskning och dels från erfarenheter av att vara aktiva i det regionala näringslivet.

Vår första utgångspunkt är att det finns ett behov av visioner. Mycket av det vi tar för självklart idag – allmän och lika rösträtt och andra mänskliga rättigheter – var en gång något utopiskt. Likafullt fanns det de som kunde föreställa sig och formulera ett samhälle med dessa rättigheter. För Blekinge handlar det alltså om att föreställa sig ett Blekinge som är ”bättre” än det som finns idag; mer inkluderande och med ett mer attraktivt företagsklimat.

Annons

Knäckfrågan här är naturligtvis om det går att tänka sig en samhällsutveckling som är positiv – även med hänsyn till faktiska omständigheter som är direkt utmanande och som vi utvecklar i det följande.

Vår andra utgångspunkt är att låta beslutsfattandet utgå ifrån en saklig, välgrundad nulägesanalys. Här vill vi ställa befolkningen i centrum eftersom det är Blekinges invånare som kan tillhandahålla utvecklingsresurserna, och som utgör mottagare av leveranserna.

Redan för 100 år sedan stabiliserades Blekinges folkmängd kring 150 000 invånare. Det är förstås inte naturgivet att Blekinge för alltid kommer att ha samma befolkningsstorlek, men sifforna visar hur svårt det är att påverka människors flyttmönster genom politiska åtgärder. Ännu säkrare än att befolkningens storlek kan bedömas vara fortsatt stabil i Blekinge, är att den åldras.

Denna förändring delar Blekinge med resten av Sverige, men åldrandeprocessen har hunnit längre och går snabbare i Blekinge. Och precis som i andra län så har befolkningen i Blekinge gradvis kommit att koncentreras till tätorterna. För Blekinges del ligger alltså utmaningarna i att hantera vikande skattebaser, en inomregional urbanisering, och i att anpassa samhället utifrån de behov som växer fram i takt med att de äldre utgör en allt större del av befolkningen.

Vår tredje utgångspunkt är behovet av mod. Det riktar sig direkt till de förtroendevalda och är en uppmaning om att ni ska ha modet att vara tydliga och ärliga med era prioriteringar. Under er tid som förtroendevalda så kommer ni att behöva prioritera vissa platser, verksamheter, intressen eller problem framför andra.

Blekinges framtid avgörs inte bara genom visioner, nulägesanalys och mod hos de politiska aktörerna. Det kräver samverkan mellan många aktörer; mellan politiska partier, mellan politik och näringsliv, mellan offentlig och privat sektor, samt att civilsamhället involveras i alla dessa delar.

Vi hoppas att ”Framåtblick Blekinge”, de seminarier vi arrangerar den 24 och 25 oktober, ska bli viktiga bidrag i detta arbete framåt. Länsförsäkringar Blekinge ser sig som en del av den samlade kapaciteten och vår framtid går i samklang med länets utveckling.

Jens Listerö, vd, Länsförsäkringar Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons