Bön på arbetet – ett privat ärende

Insändare Artikeln publicerades
Den muslimska bönen kräver koncentration och en enskild plats, skriver H Sturefelt.
Foto: Damian Dovarganes
Den muslimska bönen kräver koncentration och en enskild plats, skriver H Sturefelt.

Det råder begreppsförvirring vad gäller bön på arbetstid. Vi har blivit religiösa analfabeter och har för lite kunskap om religion i allmänhet, och bön i synnerhet.

Muslimsk bön innebär alltid att man reciterar Koranen. Till det krävs stor koncentration och vördnad, enskild plats och ett varsamt hanterande av Boken.

Denna bön skall reciteras vid de tidpunkter som är angivet, och gäller världen runt, så långt möjligt är.

Kristen bön är annorlunda. Det är hjärtats ständiga samtal med vår himmelske Fader. Den bönen kan vara ett med vår andning, och kräver inte alls att vi lämnar vår arbetsplats.

På lediga tider går till kyrkan, till gudstjänst och mässor. Men inte då vi är i tjänst på vår arbetsplats.

Så, hela diskussionen handlar egentligen mer om ifall vi över huvud taget får lämna vår arbetsplats och utföra privata ärenden. Får jag på arbetstid gå undan och bedja enligt muslimsk modell, då får jag också på arbetstid gå till tandläkaren eller besiktiga bilen. Lika ska vara lika. Detta handlar inte om religionsfrihet.

Men det är upp till var och en att tyst bedja i sitt hjärta, utan att lämna eller förhindra sina arbetsuppgifter, det kan ingen hindra. Detta är däremot religionsfrihet!

H Sturefelt

Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.