Bygg inget nytt kulturhus i Karlskrona nu

Insändare Artikeln publicerades

Den styrande minoriteten i Karlskrona skriver i en insändare bland annat om kulturens avgörande betydelse för en kommuns attraktionskraft, och hur den bidrar till bland annat fler arbetstillfällen.

Härom råder inga som helst tvivel, utan tvärtom finns det i flera studier väl dokumenterat hur samhällen med många aktiva konstnärer till exempel är rika på tekniska och andra innovationer.

Konst och kultur är inte en servicenäring bland andra utan skapar värden även utanför kultursfären, vetenskapligt och näringslivsinriktat.

Kristdemokraterna i Karlskrona har i insändare i lokaltidningarna och på sociala media vid flera tillfällen blivit anklagade för att vilja nedmontera och avskaffa kulturen i kommunen, och varför?

En majoritet av de politiska partierna i Karlskrona har beslutat att det nu efter många års diskuterande är dags att samla kulturen på en plats, det beryktade kulturhuset som planeras att byggas granne med våra två stora kyrkor, mitt i världsarvsstaden. Detta hus är kostnadsberäknat till ca 230 miljoner kronor - Pengar vi inte har.

Att låna upp dessa medel för oss oroväckande nära kommunens lånetak, vilket i sin tur skulle kunna försvåra nödvändiga och akuta investeringar i våra kärnverksamheter, det vill säga skola, vård och omsorg.

Denna investering riskerar dessutom att bidra till att försämra kommunens redan hårt ansträngda ekonomi ytterligare, och det är inga hemligheter att om inte kraftfulla åtgärder vidtas står Karlskrona kommun inför ett potentiellt underskott i sina finanser på över 100 miljoner kronor inom bara 2-3 år.

Är det då i ljuset av det sistnämnda försvarbart att sjösätta kulturhusbygget ?

Naturligtvis måste svaret på den frågan bli ett tydligt nej.

För att möta den stundande lågkonjunkturen, och på ett korrekt sätt få grepp om kommunens ekonomi vill Kristdemokraterna göra en halvhalt i bland annat investeringarna kring kulturhusbygget och ge ekonomin en välbehövlig chans att konsolidera sig.

Att Kristdemokraterna även har en genomtänkt och för kommunen mer ekonomiskt vettig lösning avseende uppförande av vårt nya – och faktiskt väldigt behövliga – kulturhus på Hattholmen där all kultur ryms från början är inga nyheter, men tål ändå att upprepas då det på både kort och lång sikt belastar kommunens ekonomi på ett betydligt mer hållbart sätt, än det nu liggande projektet.

Kultur idag och i morgon utan ekonomisk baksmälla.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Bengt Jönsson, ordförande

Billy Åkerström, gruppledare

Pelle Nordensson, politisk sekreterare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.