C-märkt storsatsning på landsbygden

Insändare Artikeln publicerades
”Hela landet prioriteras i vårbudgeten”, skriver Magnus Larsson (C).
Foto: Staffan Lindbom
”Hela landet prioriteras i vårbudgeten”, skriver Magnus Larsson (C).

Vi i Blekinge drabbades hårt av fjolårets extrema torka, och allt går inte att räkna hem i pengar. För de företagare som har blivit av med sin skog eller tvingats göra sig av med boskap är det fortfarande en lång resa tillbaka.

Samtidigt har dyra foderinköp och reducerade skördar frestat hårt på ekonomin. Centerpartiet ser nu till så att hela landet prioriteras och att vi får möjlighet att stötta upp och avhjälpa de mest akuta behoven efter extremsommaren 2018.

Centerpartiet har nu tillsammans med regeringen lagt fram en ny vårbudget. I den står landsbygden som tydlig vinnare. Stora satsningar kommer att göras för att förbättra förutsättningarna för företagandet på landsbygden och för att stötta de som drabbas av extremtorkan. Budgeten ger också en ökad kompensation till de skogsägare som avsätter mark till naturreservat och nyckelbiotoper för att skydda natur med rödlistade arter. För oss i Blekinge innebär det äntligen att många kommer att kunna få det stöd och den ersättning som de har rätt till.

När det gäller frågor om lokalt företagande så arbetar vi tillsammans i kommuner och region med att skapa långsiktiga förutsättningar för en hållbar turismnäring bland annat genom projekten ARK 56 och Blekingeleden. Vi ser också ett växande intresse för hästnäringen och Centerpartiets distriktsstämma fattade nyligen beslut om att ta fram ett förslag till ett kommunövergripande arbetssätt för att ytterligare stimulera utvecklingen av hästnäringen. För båda dessa näringar kommer den nu den åter sänkta turistmomsen, från 25% till 6%, att bidra till ökad lönsamhet. I vårbudgeten finns också sänkningar av arbetsgivaravgiften riktad mot unga och småföretag.

För oss i Centerpartiet i Blekinge är det en självklarhet att hela länet och dess landsbygd ska leva och växa. Därför kommer vi under denna mandatperiod att fortsätta driva på för bättre förutsättningar för våra lokala företagare.

Magnus Larsson

Ordförande för Centerpartiet i Blekinge

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.