C och L sviker de borgerliga väljarna

Insändare ,
Paul Hedlund (L) och Gertrud Ivarsson (C) uppmanas av Moderaterna och KD att avsluta sitt samarbete med Socialdemokraterna i Karlshamn.
Foto:Gunnel Persson
Paul Hedlund (L) och Gertrud Ivarsson (C) uppmanas av Moderaterna och KD att avsluta sitt samarbete med Socialdemokraterna i Karlshamn.

Karlshamn är en fantastisk kommun på många sätt och vis. Ett mångårigt socialistiskt styre har dock lett till att valfrihet är ett okänt begrepp här. Medborgarnas självklara rätt att välja sin välfärd, något de flesta övriga svenskar tar för självklar, förvägras Karlshamnsborna.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) innebär att kommunen kan erbjuda brukare inom äldreomsorgen en valfrihet bland utförare av tjänster inom hemtjänst och annan service. Särskilt viktig är denna lag för de äldre som känner trygghet genom att själva kunna välja den omsorgsverksamhet som erbjuder den efterfrågade omsorgen.

Införandet av LOV innebär också att uppmuntra enskilt företagande inom äldreomsorgen. Detta skulle gynna tillväxten av jobb inom kommunen och medarbetare som endast kunnat arbeta i kommunal regi skulle kunna välja att arbeta för en annan arbetsgivare.

Lagen om valfrihetssystem har varit en viktig frihetsreform för alliansen på riksplanet. I Blekinge har man gemensamt fått igenom LOV i både Karlskrona, Ronneby och Sölvesborg.

När kommunstyrelsen i Karlshamn skulle rösta om en motion från Moderaterna som föreslår ett införande av LOV röstade Centern och Liberalerna tydligt Nej!

Vi tycker det är mycket märkligt och beklagligt att Centern och Liberalerna i Karlshamn inte delar de frihetliga och borgerliga kärnvärden som vi delar i övriga riket. Extra märkligt blir det då socialisterna inte ens behöver Centerns och Liberalernas röster för att fälla alla valfrihetsförslag.

Vi vill flytta makten från politiker till medborgarna. Med LOV blir det konkurrens om kvalité och inte om pris. Valfrihet är viktigt även för våra äldre. Vi vet att alla borgerliga väljare delar vår syn på valfrihet.

Vi hoppas att Centern och Liberalerna lyssnar till sina väljare och börjar arbeta för en ökad valfrihet i Karlshamn. Vi kommer se till att det finns gott om förslag för att öka valfriheten att ta ställning till och vi hoppas att Centern och Liberalerna tar sitt förnuft till fånga.

Det är aldrig försent att ångra sig.

Magnus Gärdebring (M)

Oppositionsråd

Iréne Ahlstrand Mårlind (M)

Ledamot omsorgsnämnden

Carl-Magnus Kälvestam (M)

Ledamot omsorgsnämnden

Laila Johansson (KD)

Ledamot omsorgsnämnden