(C) vill ha gårdsförsäljning av vin och öl i Blekinge

Insändare Artikeln publicerades

Riksdagens socialutskott har nyligen sagt ja till att öppna upp för gårdsförsäljning av öl och vin. Vi har flera mikrobryggerier, destillerier och vinodlare i Blekinge.

Genom att tillåta gårdsförsäljning kan lokala producenter och företag fortsätta utveckla sin verksamhet. Blekinge skulle stärka sin profil som ett mat- och dryckeslän, besöksnäringen skulle gynnas och vi skulle få fler lokala arbetstillfällen.

Särskilt skulle gårdsförsäljning bidra till att utveckla länets mindre orter och landsbygden. Redan i dag finns ett antal mindre producenter av alkoholhaltiga drycker som tar emot besökare, men deras verksamhet begränsas av att de inte får sälja sina produkter direkt till kund.

Precis som det i dag är tillåtet att sälja lokalt producerade ostar och korvar på en gård borde det vara tillåtet att sälja egenproducerat öl och vin till gårdens besökare. Det vill vi möjliggöra utan att för den delen äventyra det svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol.

Med en flexiblare lagstiftning blir det möjligt att locka fler besökare till den svenska landsbygden och skapa förutsättningar för fler jobb och företag. Finlands riksdag har nyligen beslutat att tillåta gårdsförsäljningen av hantverkstillverkad öl. Nu är det hög tid för Sveriges riksdag att gå samma väg.

Magnus Larsson

Distriktsordförande

Centerpartiet, Blekinge