Chockhöjning av patientavgifter gör vården mindre tillgänglig

Insändare Artikeln publicerades
Avgiften för att gå till distrikssköterskan höjs från 0 till 300 kronor med det nya förslaget. Socialdemokraterna röstar nej till detta.
Foto: Karin Ferneborg
Avgiften för att gå till distrikssköterskan höjs från 0 till 300 kronor med det nya förslaget. Socialdemokraterna röstar nej till detta.

Chockhöjningen av avgifterna är oacceptabel. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta rösta nej till minoritetsstyrets förslag på nya patientavgifter.

Allianspartierna vill införa en så kallad enhetstaxa som innebär 300 kronor för alla besök. Det ska alltså kosta lika mycket oavsett om du som patienten besöker distriktssköterskan, en allmänläkare på vårdcentralen eller en specialistläkare på sjukhuset. Och besöket hos distriktssköterskan blir dyrast jämfört med i dag.

I dag kostar det ingenting - det vill säga 0 kronor - att få hjälp eller rådgivning av en distriktssköterska. Med allianspartiernas förslag höjs besöksavgiften till 300 kronor. Även ett läkarbesök på vårdcentralen blir mycket dyrare med alliansens förslag. Närmare bestämt dubbelt så dyrt. I dag kostar det 150 kronor. Med alliansens enhetstaxa blir det 300 kronor.

Det förenklar för patienten, säger allianspartierna om sitt förslag att införa enhetstaxa. Men det är bara halva sanningen. Det blir samtidigt dyrare för människor som har en tufft ekonomisk situation. Och när pengarna inte räcker är risken stor att man väljer att avstå från att söka vård, eller vänta för länge. Och det är stor skillnad på 150 kronor och 300 kronor, och en ännu större skillnad på 0 eller 300 kronor.

Vi sa nej när hälso- och sjukvårdsnämnden skulle ta beslut om de nya patientavgifterna. Och vi kommer fortsätta säga nej. Både på Regionstyrelsen och när Regionfullmäktige i november ska besluta om nästa år budget.

En chockhöjning av patientavgifterna leder inte till en jämlikare vård. Det blir snarare det helt motsatta. Att vården blir mindre tillgänglig för dem som behöver den. Och det är inte dit vi ska.

Christina Mattisson (S)

Regionråd och 2:e vice ordförande Regionstyrelsen

Markus Alexandersson (S)

2:e vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.