Dansen kring guldkalven i Ronneby

Insändare Artikeln publicerades

Det synes ha fattats ett helt enigt beslut på den så kallade Gubbhyllan i Ronneby. Kommunens politiker skall få en rejäl löneförhöjning. Spara får man göra inom exempelvis skola och äldreomsorg.

Grundtanken synes vara att först ge kommunalrådet en kraftig löneförhöjning, mer än tio procent. Kommunalrådslönen skall vara densamma som riksdagsmannalönen. Därefter låter man den nuvarande bindningen mellan kommunalrådslönen och övriga arvoden vara kvar.

De två vice ordförandena i kommunstyrelsen skall ha halva kommunalrådslönen. Även för dessa blir löneökningen mer än tio procent. Motsvarande bindning finns för presidieposterna i de olika nämnderna, etc. Därtill utökas antalet ledamöter i Kommunstyrelsens arbetsutskott till åtta.

En ledamot har 40 procent av kommunalrådslösen. Lönen blir ca 27 000 kronor per månad. För kommunen tillkommer arbetsgivaravgifterna. Kommunens kostnad blir i storleksordningen 400 000 kronor per år. En ledamot i KSAU kommer att ha samma ersättning för sin arbetsinsats på mindre än halvtid än vad de lägst betalda kommunanställda har för heltidsjobb.

Inom andra verksamheter försöker man rationalisera, färre personer skall producera lika mycket. Här gör man tvärtom. Det händer förvisso att rykten är överdrivna. I det här fallet är ryktena lite för enstämmiga. Dansen kring guldkalven är ett faktum.

Det är min förhoppning att kommunalrådet och/eller oppositionsrådet dementerar ryktena.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.