Därför vägrar jag att rösta

VALET 2018 Artikeln publicerades

Jag har röstat i varje val sedan 1973, då 19 år ung. Det har varit min demokratiska plikt. Men i valet 2018 vägrar jag att rösta. Skälet är att demokratin inte fungerar i Sverige.

Kommunalvalet: De borgerliga partierna i Karlskrona lovade under hela 2000-talet att de skulle avskaffa parkeringsmätarna och ersätta dem med p-skiva om de vann valet.

Men när de kom till makten gjorde tekniska nämndens ordförande Tommy Olsson (KD) precis tvärt om. Han avgiftsbelagde hela centrumön Trossö och parkeringsterrorn var ett faktum.

Därmed satte nämndsordföranden demokratin ur spel.

Nuvarande kommunalrådet Patrik Hansson (S) röstade emot p-terrorn. Men när han själv fick makten förvärrade han p-terrorn genom att tredubbla p-avgiften och utöka terrorn till Björkholmen och Pottholmen.

Därmed satte kommunalrådet demokratin ur spel.

Riksdagsvalet: Statsminister Stefan Löfven genomförde den så kallade DecemberÖverenskommelsen. DÖ innebär att oppositionen måste rösta mot sin politiska övertygelse för att regeringen ska kunna utestänga Sverigedemokraterna, riksdagens tredje största parti med 800.000 väljare bakom sig.

Därmed satte statsministern demokratin ur spel.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen 2014 att inte höja bensinskatten. Sedan dess har finansminister Magdalena Andersson höjt skatten och dessutom genomfört en automatisk höjning varje år framöver. På så sätt mörkas evinnerliga bensinskattehöjningar utan föregående debatt, demokratisk omröstning och politiskt ansvar.

Därmed satte finansministern demokratin ur spel.

Somliga kanske tycker att jag borde göra min demokratiska plikt och åtminstone rösta blankt. Men då legitimerar jag bara en demokrati som inte fungerar.

Efter 45 år och 13 val är mitt tålamod slut. Min vägran att rösta i valet 2018 är en protest mot att ohederliga och maktmissbrukande politiker har förstört demokratin.

Peter Öjerskog

Karlskrona/Pattaya