SD: ”En majoritet av svenskarna vill förbjuda tiggeri”

Insändare Artikeln publicerades
"Politiken ska lyssna på folkviljan”, skriver Louise Erixon i sitt insändarsvar.

Lars Erik Jonsson är påtagligt upprörd i en insändare i Sydöstran den 23 juni och ilskan grundar sig i det tiggeriförbud som Sölvesborgs kommunfullmäktige nu beslutat om och som vi skrivit in i de lokala ordningsföreskrifterna.

Jonsson försöker också i sitt utspel insinuera att förbudsfrågan skulle vara någon eftergift till SD från övriga Samstyretpartier – något som givetvis inte alls stämmer. Det är därför beklagansvärt att Jonsson särskilt attackerar Kristdemokraterna i sin insändare och ogrundat anklagar dem för att gå mitt partis ärenden när KD de facto i sitt eget valprogram i höstas listade tiggeriförbudet som något man ville införa i Sölvesborgs kommun. De verkliga förhållandena bör alltid vara grundläggande att ta till sig och utgå från i samhällsdebatten, även för kritiker och i detta är det viktigt att framhålla att det i den styrande koalitionen i Sölvesborg finns en total enighet hos samtliga fyra partier om att beslutet om tiggeriförbud var rätt väg att gå, såväl för de hitresta berörda tiggarna som för våra kommuninvånare.

Ämnet tiggeri väcker ofta starka känslor, både hos förespråkare och hos den breda allmänhet som vill ha ett samhälle av normalt och modernt snitt. Det är dock viktigt att ha förståelse för att frågan inte endast är svart eller vit utan att det finns poänger i bägge sidors argument. Oavsett vilket ställningstagande man landat i så påverkar det och ger konsekvenser för människor, och det måste man ha respekt för. Skillnaden mellan de olika ”sidorna” i tiggerifrågan är helt enkelt att vågskålen vägt över endera till det ena eller andra hållet för mig, Jonsson och alla andra som landat i våra respektive slutsatser, och i samstyret har vi grundat vår på en bred analys där flera parametrar vägts in:

1. Politiken ska lyssna på folkviljan och opinionen i Sverige vill se ett förbud.

2. I det svenska samhället finns sociala skyddsnät för att förhindra behov av att tigga sitt levebröd.

3. Andra länders medborgares försörjning är primärt ett ansvar för just dessa länder (dit Sverige genom EU bidragit till att hundratals miljarder euros har kunnat pumpats in till Rumäniens fattiga.)

4. Det är principiellt fel att vi i Sverige möjliggjort att de grövsta klyftorna i det traditionella klassamhället åter befästs. Ingen kommer ur fattigdom genom tiggeri.

5. På många ställen i landet är tiggeriet del av organiserad brottslighet. Samstyret vill inte att denna ska verka i Sölvesborg.

Avslutningsvis finns anledning att kort kommentera de nedsättande formuleringar som Jonsson häver ur sig om såväl SD som de partier som ingår i olika samarbeten, i Sölvesborg eller på annat håll. De möjligheter som Sverigedemokraterna nu har att förändra en misslyckad socialistisk politik bottnar i ett starkt stöd från väljarna som tycker att Sverige behöver förändring. Jag hoppas att Jonsson ska kunna inse detta. För länge leve demokratin, eller hur Lars Erik Jonsson?

Louise Erixon (SD)

Kommunstyrelsens ordförande Sölvesborg

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.