Demokrati är inte bara till för makten

Insändare Artikeln publicerades
Louise Erixon (SD) borde visa större lyhördhet inför demonstranternas budskap, skriver Inge Johansson.
Foto: Karin Ferneborg
Louise Erixon (SD) borde visa större lyhördhet inför demonstranternas budskap, skriver Inge Johansson.

Svar till "Är Miljöpartiet antidemokrater?" Louise Erixon Sydöstran 9 maj. Louise Erixon pekar på vikten av demokrati utifrån maktens men inte utifrån samhällets perspektiv.

Hon påannonserar att säkerhetsbolag framdeles kan komma att anlitas för att säkerställa maktens demokrati. Detta för att några personer med "Grön ungdom" - tröjor skramlade med "tiggarmuggarna" vid kommunfullmäktiges möte. Detta är inte bara ett hot utan en försmak av det maktfullkomliga samhälle som SD vill lotsa in samhället i. Louise Erixon borde istället visa lyhördhet inför vad demonstranterna har för budskap. Vi behöver mer av civilkurage i vårt samhälle. Därför är det bra när personer ger uttryck för sina demokratiska värderingar, när odemokratiska krafter försökt sätta dem ur spel. Det är betydligt allvarligare ur demokratisynpunkt att det bildas oheliga politiska allianser ute i landet - till exempel i Sölvesborg - i strid mot demokratiska partiers nationella spelregler.

Det är inte något stort krav som tiggaren har när han eller hon vill hålla fram en mugg vid behov. Det borde få lov att vara en demokratisk rättighet. Louise Erixon vill inte se den muggen vare sig utanför affären eller i kommunfullmäktige. Erixons ställningstagande i tiggerifrågan symboliserar vad SD står för i ett vidare perspektiv. SD vill inte se "dom". SD vill bara se "vi". Därför sträcker sig demonstranternas engagemang också långt utöver tiggerifrågan. Demonstranterna vill inte se ett samhälle som bygger på slutenhet. De vill inte se ett samhälle som bygger på maktspråk med rötter i 1930-talets nationalism, där folkets tystnad efterhand blev ödesdiger. Demonstranterna vill istället se ett samhälle som präglas av tolerans, öppenhet, samarbete och generositet. Genom att lyssna till dem kan vi bygga broar till framtiden.

Inge Johansson

Kallinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.