Varför jagar regeringen familjeföretag på landsbygden?

Insändare Artikeln publicerades

Den 1 juli skärper regeringen kontrollen av småföretag. Med absurda och näringslivsfientliga konsekvenser. Om du som företagare ber din åttaåring gå ut med kökssoporna riskerar du böter på minst 12 500 kronor – om det inte har registrerats.

Det både låter och är fullständigt orimligt. Men det är konsekvenserna av att kontrollen av småföretagen utvidgas och fördjupas från och med halvårsskiftet. Sedan tidigare har bland annat restaurang- och byggbranschen omfattats av så kallade personalliggare.

Nu tillkommer kravet för fordonsservice, livsmedels- och tobaksrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvård. Dessutom kommer alla personer som bor under samma tak där det bedrivs sådan näringsverksamhet att behöver registrera sig om de på något sätt bidrar till verksamheten.

Regeringen skärper nämligen kontrollinstruktionerna till Skatteverket för tiden ”make, maka, sambo och barn under 16 år” är verksamma i verksamheten. Det här betyder att när Skatteverket utövar sin slumpmässiga och oanmälda tillsyn kommer myndigheten i princip att kontrollera om man bett sin åttaåriga son eller dotter om hjälp med att kasta kökssoporna.

Vid en missad notering om detta i personalliggaren riskerar småföretagaren minst 12 500 kronor i böter. Det är faktiskt absurt. För Centerpartiet är det oacceptabelt att staten och myndigheterna lägger ytterligare pålagor på de småföretagare som försöker få Sverige att växa, inte minst på landsbygden.

Kraven på småföretagaren måste stå i relation till nyttan som eftersträvas. Med de nya reglerna för registrering i personalliggaren har gränsen med råge passerats. Varför jagar regeringen familjeföretag på landsbygden? Inser den inte att det är de här företagen som skapar jobb och utveckling i hela landet?

De här företagen behöver inte utökade pålagor. Tvärtom måste regelkrånglet minska. Det här är viktigt och har stor betydelse för de småföretagare som vill utveckla och investera i sin verksamhet. Och som vill kunna be sin åttaåring att gå ut med kökssoporna utan att riskera böter.

Tim Svanberg (c), Riksdagskandidat, Ronneby