Det handlar om framtiden

Insändare Artikeln publicerades

De kommande fem åren avgör vilken framtid vi unga lämnas åt. Vi är unga som undrar vad det kommer att finnas kvar för oss i framtiden. Vi oroas över det hat som växer i Europa. Vi är unga och borde egentligen få tänka på helt andra saker, men vi tvingas ta ansvar för världen de vuxna har byggt.

Det handlar om oss, om våra liv och vår framtid. Därför är EU-valet så viktigt. Därför räcker det inte längre med tomma ord om klimatet. De kommande fem åren avgör vilken framtid vi unga lämnas åt. Nu är det sluttramsat med vår framtid.

Vi ser ett samhälle som nu står inför sin största kris någonsin – klimatkrisen. Det går inte att fortsätta som vanligt och göra som man alltid gjort. Ingen annan kommer att lösa problemen åt oss. Fortsätter vi som nu kommer miljöproblemen och klimatkrisen att förvärras och landa i våra knän. Men då lär det vara för sent. Vi vill ha en framtid att se fram emot och en planet som frodas. Det är knappast för mycket begärt.

Vi ser också ett samhälle som blir kallare och hårdare för varje dag. Nyanserna i debatten suddas ut och högerextremismen vinner mark i Europa. Hatbrotten mot judar i Frankrike ökade med 74% förra året, pressfriheten hotas på sina håll och samtidigt vurmar allt fler partier för ett EU som sluter sig och bygger murar och armé mot omvärlden.

EU-valet avgör vilken framtid vi unga får och vilka krafter som får styra EU. Är det ett odemokratiskt och slutet EU vi kommer att se eller är det ett grönt EU som tar ansvar för vår framtid och värnar om människor och medmänsklighet?

Här i kustnära Blekinge är vi särskilt utsatta. Med den havsnivåhöjning IPCC förutspår kommer centrala delar av både Karlskronas och Sölvesborgs tätorter ligga under vattnet om inte åtgärder utförs, Sölvesborg är den svenska kommun med näst störst andel människor som spås behöva flytta på grund av vattennivåhöjningen, stora bitar av Ronneby och Sölvesborgs kommuner vara översvämmade hela eller delar av året och det allt extremare vädret kommer kräva insatser, pengar och i värsta fall liv. Något måste göras!

En röst på Miljöpartiet är en röst för vår framtid. Forskningen säger att drastisk förändring behövs inom tio år för att klara av Parisavtalet. Under den här mandatperioden har Miljöpartiet förhandlat fram ett nytt utsläppsrättssystem som gjort det mer än 400% dyrare att släppa ut koldioxid och förbjudit vapenexport till icke-demokratier. Vi vet vad som står på spel om vi inte agerar nu för klimatet och medmänskligheten. Nu har du chansen att rösta för ett annat EU.

Det är sluttramsat med vår framtid.

Stefan Fjellander

Alice Abbas

Patricia Palar

Grön Ungdom Blekinges styrelse

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.