Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Det ska inte straffa sig att vara kvinna

Enligt Stiftelsen Allbright har aldrig så många kvinnor varit börs-vd som idag och antalet jämställda ledningsgrupper är rekordmånga. Det må gå framåt med jämställdheten i Sverige, men även om det går framåt så går det för sakta.
Publicerad 18 november 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tantpatrullen demonstrerar för ett nytt pensionssystem vid Mynttorget i Stockholm. Kvinnorna tjänar mindre i arbetslivet. D Foto: Henrik Montgomery / TT
Tantpatrullen demonstrerar för ett nytt pensionssystem vid Mynttorget i Stockholm. Kvinnorna tjänar mindre i arbetslivet. D Foto: Henrik Montgomery / TT

Det finns fortfarande många områden där det är ojämställt mellan kvinnor och män. Kvinnors löner är ett exempel. Fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt mindre än män. Och rensar man för andra faktorer, kvarstår löneskillnader som inte har någon annan förklaring än att kvinnor är just kvinnor.

Man kan fråga sig om arbetsgivarna är medvetna om osakliga skillnader som beror på kön? Och om de gör något aktivt för att motverka skillnaderna? Det tycker definitivt inte Sveriges kvinnor! I en ny undersökning som Unionen gjort tillsammans med Novus, visade det sig att få anställda uppfattade att arbetsgivaren var engagerad i att arbeta för att göra lönerna jämställda.

Annons

Bara hälften av de privata tjänstemännen tyckte det. Och när frågan ställdes till enbart kvinnor var det så få som fyra av tio, som uppfattade att arbetsgivaren gör något för att göra lönerna mer jämställda. Kvinnor tycker helt enkelt inte att arbetsgivaren gör tillräckligt för jämställda löner.

Som Sveriges största fackförbund, tycker vi att det är hög tid att arbetsgivare tar ansvar för att lönerna ska bli mer jämställda. Det ska inte straffa sig att vara kvinna. I arbetslivet ska både kvinnor och män ha rätt att bedömas utifrån sin kompetens och sina prestationer. De flesta företag vill vara jämställda och de flesta företag vill med största sannolikhet inte avsiktligt betala kvinnor sämre. Ändå blir det så.

Ofta handlar det om okunskap och att kvinnor och mäns prestationer inte uppmärksammas och belönas på ett likvärdigt sätt. Den goda nyheten är att det går att undvika. Med tydliga lönekriterier, lönekartläggning och analyser samt utbildning av chefen som sätter lönen kan lönerna bli mer jämställda. Då minskar risken för en osaklig och godtycklig lönesättning.

• Se till att ta fram tydliga kriterier för hur lönen sätts. Både chefer och medarbetare ska kunna förstå vad kriterierna innebär och vad som krävs av individen för att få en viss löneutveckling. Alla chefer som sätter lön måste utbildas i lönesättning.

• Gör en lönekartläggning. Ett effektivt verktyg för att minska skillnaderna i lön. Sedan 1 januari 2017 är arbetsgivarna enligt lag skyldiga att göra detta varje år. Kartläggningen och analysen ökar medvetenhet och diskussion om jämställdhet i organisationen.

• Klara kopplingar mellan lönekriterier och lön. Det ska vara tydligt för medarbetaren varför hen har den lön hen har, och vad hen ska göra för att få en annan löneutveckling. En lönesättande process ska vara saklig och medarbetare ska förstå hur lön och prestation kopplar till lönekriterierna.

Nu uppmanar vi arbetsgivare att visa Sveriges kvinnor att ni tar arbetet med jämställda löner på allvar!

Joakim Ravemyr, regionordförande Unionen Sydost

Bettina Johansson, regionchef

Annons
Annons
Annons
Annons