Det sköna vattnet kan förstöra Karlskrona

Insändare Artikeln publicerades

Världshavsdagen snart och det enda jag kan tänka på är vatten - hur vattnet som skänker Karlskrona så mycket skönhet också kommer vara det som förstör den.

Klimatet förändras och havet stiger - allt som kommunen räknar med att försvinna finns i kommunens klimatanpassningsplan. Det gör ont att se de kartorna! Jag brukar ägna lunchen åt att promenera runt på Trossö och en dag valde jag att gå längs den nya vattenlinjen som kommer finnas. Inget Fisktorget, ingen Skeppsbrokaj eller Borgmästarkaj och Hoglands park kommer få byta namn till Hoglands vik. Detta beräknas ske 2100. Då är min son om han får leva så länge en gammal man - 87 år - och tänk då, då kanske han är en av de sista karlskroniterna som bor i en sjunkande stad.

Klimatet kan inte vänta - för våran stad kan inte vänta. Jag bestämde mig redan när jag var tonåring att jag skulle läsa miljövetenskap och larmrapport efter larmrapport kommer just nu, om att en miljon arter riskerar utrotning, att glaciärer smälter och permafrosten som kapslar in den mycket starka växthusgasen metan nu håller på att smälta i en takt som forskarna inte kunde förutse. Bra saker händer också, Sveriges universitet har föresatt sig att bli fossilfria till 2030, tågresandet ökar explosionsartat och enligt KPMGs årliga undersökning, Global CEO Outlook är klimatförändringar det största hotet mot tillväxten - ett erkännande som borde få varje ekonom att haja till.

Jag läser allt det där men det är ändå Karlskrona jag tänker på. En stad jag kommit att älska - och som jag vill se överleva. Normalt sett när en politiker skriver en text kommer en lång radda om vad vi som parti gör för klimatet. Jag är själv skyldig till det. Men det är inte vad jag kommer skriva nu. Istället kommer jag skriva det här: det är dags att vi städar upp utanför vår egen dörr - oavsett om du är moderat eller miljöpartist, militär, företagsledare eller målare, älskar bilar eller är en inbiten cykelentusiast. Det krävs att hela samhället hjälps åt om vi ska klara detta - det kommer bli tufft för vi är ute i elfte timmen. Vad gör du som gör dig till en klimatbov - och tvärtom, vilka vanor har du som är bra för klimatet? Tänk över och börja åtgärda, du behövs. Och då kanske, kanske, får dagens unga karlskroniter en stad att leva i och vara stolt över.

Madeleine Norman

Språkrör MP Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.