En mörk historia från Olofström

Insändare Artikeln publicerades
Sara Rudolfsson (S), före detta kommunalråd i Olofström.
Foto: Fredrik Swensson
Sara Rudolfsson (S), före detta kommunalråd i Olofström.

Detta är en mörk historia från demokratins utkanter i Olofström.

En politiker i Olofström, som haft framskjuten position i riksdagen, kände sig överspelad av ung, välutbildad kvinna med förändrings-och förnyelsefokus, tillika partikamrat och med erfarenhet av kommunalt ledarskap. Hon ville mycket, hon kunde mycket men var inte insatt i spelets regler, i den interna diplomatin. Positionerna blev till slut helt fastlåsta. Dramats upplösning har nu skett. Hon trodde hon hade framtidens röster med sig men de skaffar sällan partibok.

Han vet hur maktspel går till, han samlade alla dom han under åren stöttat och hjälpt. Han och hans gäng fick en outsider att byta parti och att bli motkandidat till den oppositionella unga kvinnan. Denne blev efter mötet språkrör och affischnamn för gänget.

Så vad ska vi lära oss av Olofströms politiska maktstruktur? Jo, detta: Att en kvinna, som är ung och energisk ska sitta still i båten när gamla uvar ruvar i sitt bo och bevakar sitt revir och sin makt. Att ett politiskt frälse eller en dominerande partienklav sätter såväl medlems-som väljardemokratin ur spel.

Det här berör och angår alla partier, där förändring och förnyelse räds av en allt mindre och allt äldre medlemskader. Vår verkliga vardagsdemokrati måste säkras av varje generation och anpassas till de samhällsförändringar som generationsskifte medför.

Alf Hjertström

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.