Insändare: "Ett mirakel att personalen orkar gå till jobbet"

Christina ,
Ulla Norling får hjälp av hemtjänsten, Lotta Hansson i Hökarängen utanför Stockholm. Debatten om äldreomsorgens kvalité i Karlskrona fortsätter.<b> </b>Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Ulla Norling får hjälp av hemtjänsten, Lotta Hansson i Hökarängen utanför Stockholm. Debatten om äldreomsorgens kvalité i Karlskrona fortsätter.<b> </b>Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Svar på insändare av äldrechefen i Karlskrona Martin Olsson i Sydöstran den 11 november. Jag har full förståelse för att omsorgen av våra äldre kostar pengar, och att ni har ett uppdrag att anpassa kostnadsläget.

Men vad är priset ni är villiga att betala? Det finns mängder av personal som mår dåligt, det finns de som inte sover ordentligt om nätterna, det finns de som går hem gråtfärdiga efter arbetsdagens slut. Det finns anhöriga till personalen som ifrågasätter hur vi mår när vi kommer hem.

Du skriver också att det görs underverk varje dag och det håller jag definitivt med dig om, det är ett underverk att personalen orkar gå till jobbet. De 85 procenten ni ersätter av alla begärda vikariepass som ni har ambition att ersätta till 90 procent, förstår jag inte logiken av, vi har väl äldre och sjuka att vårda till 100 procent.

Ska våra brukare inte få den hjälp de har rätt till i de procenten ni inte tillsätter? Årets brukarundersökning är något vi inte är stolta över i det område där jag jobbar, vi fick inte de resultaten du tycker vi ska vara stolta över. Och att vi i personalen ska sitta med att finna en handlingsplan på hur vi kan bli bättre kändes som ett slag i ansiktet. Hur ska vi kunna förbättra något när vi inte får de rätta verktygen? Vi gör redan vårt yttersta!

För ett tag sedan var ordet kontinuitet på tapeten, vi skulle ha fullt fokus på att brukarna inte skulle ha för många olika personal. Vart har det tagit vägen? Nu ska ni skapa resurspass så man ska hoppa runt på andra områden och jobba, hur tänkte ni där?

Hur ska tryggheten hos de äldre bli? Det kommer bli fler okända ansikten som kommer till dem! Och detta skapar en väldig oro hos personalen som gör att de mår dåligt. Det finns ett citat som jag ofta använder; det första mötet är det viktigaste mötet. Hur kan detta mötet bli ett bra möte?

Jag skulle inte gå med på att ha mängder med okända människor som sprang likt skållade råttor i mitt hem! Jag måste verkligen berömma våra äldre att de orkar.

Du skriver också om den medarbetarundersökning som hade gett så bra resultat, 4,1 på en femgradig skala. Vänta lite nu, det måste blivit något fel där, jag ser ingen rak konkret fråga över hur vår arbetsmiljö är. Inte en enda konkret fråga om arbetsmiljön, stressen, underbemanningen! Jag vill ännu en gång påminna om värdegrunden.

Ni lutar er mot olika undersökningar ni har i pappersform, ni gömmer er bakom alla datasystem som ni talar så varmt om att det ska lösa problemen. Lägg ner era papper, slå igen datorerna, titta ut i verkligheten, kom ut i verkligheten! Fakta är att personalen mår dåligt.

Här är några fakta, som du inte ville kommentera:

• Ni uppmanar personalen att gå och jobba trots vi är sjuka.

• Ni ändrar i fastställda arbetsschema, vi får och kan inte planera vårt privatliv längre, det har ni fråntagit oss också.

• Ni uppmanar oss att köra fortare, för att vi ska hinna med, och du, Martin, ville att jag skulle kontakta dig om detta verkligen var sant.

Ja, det är sant, men jag tycker det är den chef som uttalat sig så, som ska be om en offentlig ursäkt för det uttalandet. Och den chefen bör själv träda fram, det är inte min uppgift att delge dig det.

• Ni har köpt in ett planeringssystem som kallas TC, som inte fungerar till denna verksamheten.

• Ni drar in på brukarnas tider, för att personalen ska hinna mer.

•Ni uppmanar oss att använda brukarnas toaletter, eller springa till skogs när vi blir nödiga.

Och fortfarande så står vi lika frågande, hur kan ni låta detta fortsätta. Vi står i en förändringsprocess som det så vackert heter. Jo tack, den märker vi alla i personalen av, men att förändringen skulle bli till det sämre, för både brukarna och oss, och att personalen flyr från äldreförvaltningen det är en galen förändringsprocess!

Detta har pågått i flera år, utan någon förbättring, snarare tvärtom.

Det fattas bara att ni ska ta in några konsulter nu, att utreda vad som är snett. Och det är i så fall bara att gratulera att ni gör av med mer pengar, för pengar det har väl förvaltningen gott om? Eller hur var det med det?